Γιατί δεν έχουν δοθεί τα χρήματα της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην σεισμόπληκτη Κώ




Γράφει η Σάντυ Λαδικού*

Έντονα ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από τα χρήματα τα οποία είχε δώσει μετά τον περισυνό σεισμό στην Κω, ο οποίος είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές του νησιού, η Κυπριακή Δημοκρατία, με απόφαση του Προέδρου, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μετά το σεισμό, 6,7 της κλίμακας ρίχτερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ανακοινώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα ενίσχυε των νησί με 200,000 ευρώ, ως βοήθεια για την αποκατάσυαση των σοβαρών ζημιών που έιχαν γίνει σε νευραλγικές υποδομές του νησίου.

Στις  10 Απριλίου, 2018 δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο όπου προέκυπτε, μετά από έρευνά μας , ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε τις 200.000 ευρώ το 2017 (Οκτώβριο) στην σεισμόπληκτη Κω και τα χρήματα αυτά παραμένουν αδιάθετα μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα αν και υποβάλαμε ερώτηση στο γραφείο τύπου της Περιφέρειας τον Μάρτη του 2017 και υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα, και σε πανελλαδικά ΜΜΕ, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δοθεί καμία απάντηση σχετικά με το ποιά είναι η τύχη της σηναντικής δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος Κώ, κ. Γιώργος Κυρίτσης συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκο Κενεβέζο και μίλησε στον ραδιφωνικό σταθμό του νησιού, Ράδιο Πρώτο για αυτή την συνάντηση. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο,  «ο Δήμος Κω και το δημοτικό συμβούλιο κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και δεν γνώριζε ότι είχαν δοθεί τα χρήματα από τον Οκτώβρη του 2017». Με αφορμή το ρεπορτάζ μας πληροφορήθηκε ο Δήμος Κω την ύπαρξη των χρημάτων και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την οικονομική βοήθεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Κυρίτσης ο κ. Κενεβέζος αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά διότι τα χρήματα έπρεπε αμέσως να δοθούν στην Κω. « Αυτά τα χρήματα για λόγους που ούτε ζήτησα,  ούτε ανέλυσα,  που δεν με απασχολεί μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η οποία θα έπρεπε να τα εγγράψει στους κωδικούς της και στην συνέχεια να τα δώσει στον Δήμο Κω. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Δεν δόθηκαν τα λεφτά για να είναι σε μία τράπεζα ή στο ταμείο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Δόθηκαν για να έρθουν στην Κω. Φαντάζομαι ότι λειτούργησε η λογική των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.

 Οι κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις όπως εξήγησε ο δήμαρχος είναι ότι η χρηματοδότηση δίνεται στην περιφέρεια και στην συνέχεια η περιφέρεια διανέμει τα όποια χρήματα ( επιχορήγηση, πρόγραμμα χρηματοδότησης εθνικό ή ευρωπαϊκό , δωρεά κτλ) στον δήμο.

Μάλιστα ο κ. Κυρίτσης όπως είπε στο ραδιόφωνο και στον ίδιο τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεώρησε ότι η εξαγγελία της Κύπρου ήταν προεκλογικού χαρακτήρα και ότι δεν είχε πράγματι υλοποιηθεί. «Εάν δεν το αναδείκνυε η εφημερίδα το «Βήμα της Κώ» θα πίστευα ότι τα λεφτά αυτά δεν ήρθαν ποτέ» σημείωσε με νόημα ο Δήμαρχος  κ. Κυρίτσης, τόσο στην συνέντευξη όσο και στον ίδιο τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κενεβέζο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πρέσβης, έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση διότι είναι υπόλογος και έκθετος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον εγκαλέσει ο Πρόεδρος για την τύχη των χρημάτων. Εξάλλου έχουν περάσει 8 μήνες από τότε που δόθηκαν και οι Κώοι δεν είπαν ούτε ένα ευχαριστώ στον Κυπριακό λαό για την γενναιοδωρία του λόγω άγνοιας.  Μάλιστα ο κ. Κενεβέζος πληροφορήθηκε από τα δημοσιεύματα τις εξελίξεις γύρω από την τύχη των 200.000 ευρώ και επικοινώνησε με τον Δήμο Κω για να μάθει περαιτέρω πληροφορίες.

Στη συνέχεια ο κ. Κυρίτσης αποκάλυψε ότι στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που είχε διεξαχθεί στη Ρόδο αφού ενημέρωσε τον κ. Περιφερειάρχη για την αγωνία της Πρεσβείας της Κύπρου για τα λεφτά, ρώτησε τονΠεριφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την τύχη των 200.000 ευρώ . Ο κ. Χατζημάρκος φέρεται να επιβεβαίωσε στον κ. Κυρίτση την ύπαρξη των χρημάτων στα ταμεία της Περιφέρειας (σε τραπεζικό λογαριασμό) και ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση της παράδοσης των χρημάτων σε κάποια τελετή όπου θα είναι παρών και ο Πρέσβης της Κύπρου στην χώρα μας. «Έχει περάσει 1 μήνας από το Αναπτυξιακό Συνέδριο και ο κ. Πρέσβης αγωνιά για το τι γίνεται με τα λεφτά» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο δήμαρχος.

Αυτά τα χρήματα όταν έρθουν στην Κω , θα δοθούν στα σχολεία όπως εξήγγειλε ο δήμαρχος. 2.5 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν οι εργασίες στα σχολικά συγκροτήματα , 600.000 έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια της κυπριακής οικονομικής ενίσχυσης . «Ούτως ή άλλως το έργο θα γίνει. Απλώς δεν είναι αμαρτία και για τους πολίτες της Κω και για τους πολίτες της Κύπρου να μην έχουν δοθεί ακόμη τα χρήματα ; Και βέβαια υπάρχει η δέσμευση του κ. Περιφερειάρχη και του κ. Πρέσβη ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει».

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές των σχολείων στην Κώ και οι οικογένεις τους, πέρασαν μια πρά πολύ δύσκολη χρονιά, αφού τα παιδιά πηγάινουν σχολείο σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, με αποτέλεσμα κάποια να τελειώνουν από το σχολείο το βράδυ και να έχει προκληθεί μεγάκη αναστάτωση στην καθημερινότητα των οικογενιώ  τους και της κοινωνίας του νησιού.

Ο Πρέσβης αποδέχτηκε την πρόσκληση να έρθει στην Κω να δει και το νησί μας και όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Συζητήθηκαν  επίσης και οι περαιτέρω τρόποι συνεργασίας στον τουρισμό αλλά και αδελφοποίησης της Κω με κάποια πόλη της Κύπρου.

Ο Περιφερειαχής κ. Χατζημάρκος είναι έκθετος, τόσο στον λαό της Κώ, όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα πρέπει άμεσα να λογοδοτήσει έναντι των Κώων, αλλά και της Κυρπιακής Δημοκρατίας, αναφορικά με την τύχη των χρηματών από την γεναιόδωρη και αξιέπαινη χρηματική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το δοκιμαζόμενο νησί.

– Η Σάντυ Λαδικού είναι δημοσιογράφος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, Ράδιο Πρώτο, της Κώ και αρθρογραφεί στην Εφημερίδα “Το Βήμα της Κώ”.

Το ηχητικό της σχετικής με το θέμα συνέντευξης του Δημάρχου Κώ, κ. Γιώργου Κυρίτση στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ράδιο Πρώτο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: