Φόβοι για δολοφονική επίθεση κατά του πρώην προέδρου της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε




Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γερουσιαστή της δεξιάς και πρώην προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε ενισχύθηκαν, εξαιτίας πληροφοριών περί σχεδίου επίθεσης εναντίον του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών.

«Την 26η Απριλίου, η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενημερώθηκε ότι ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε βρισκόταν στη φάση της προετοιμασίας», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Γκιγιέρμο Ριβέρα.

«Αμέσως, η εθνική μονάδα προστασίας και η αστυνομία έλαβαν μέτρα για να ενισχυθεί το σύστημα προστασίας του πρώην προέδρου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ριβέρα δεν διευκρίνισε ποιος βρισκόταν πίσω από το σχέδιο επίθεσης εναντίον του ηγέτη του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD, δεξιά), εξηγώντας πως «είναι σημαντικό να μην αποκαλυφθούν πληροφορίες που θα εμποδίσουν την έρευνα που διενεργείται».

Ο πρώην αρχηγός του Κράτους (2002-10), σκληρός επικριτής του διαδόχου του Χουάν Μανουέλ Σάντος και της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψε το 2016 με την οργάνωση ανταρτών FARC, είχε γνωστοποιήσει λίγη ώρα νωρίτερα ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του και ευχαρίστησε την κυβέρνηση της χώρας διότι ενίσχυσε τα μέτρα προστασίας του.

Σε μήνυμά του στον ιστότοπο του CD, ο Ουρίμπε υποστήριξε ότι στη συνωμοσία εμπλέκονται «ντόπιοι και ξένοι εγκληματίες», χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητες των αλλοδαπών.

Ένας προκάτοχος του Ουρίμπε στην προεδρία, ο Αντρές Παστράνα (1998-2002), σήμερα πολιτικός σύμμαχος του διαδόχου του, υποστήριξε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Blu ότι ενημερώθηκε από διάφορες πηγές πως πρόκειται για πολίτες της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Ο πρώην πρόεδρος, ήδη από τους πιο αυστηρά φρουρούμενους πολιτικούς στην Κολομβία, παραμένει δημοφιλής στη χώρα του, λόγω της πολιτικής σιδηράς πυγμής που άσκησε έναντι των ανταρτών κατά τη διάρκεια των δύο διαδοχικών θητειών του.

Ο Ουρίμπε, ο οποίος επανεξελέγη γερουσιαστής στις εκλογές του Μαρτίου, ήταν ο πολιτικός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλον, κάτι που αποδόθηκε σε μια ομιλία του με την οποία επέκρινε σφοδρότατα τη συμφωνία ειρήνης με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), βάσει της οποίας η οργάνωση αυτή αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Είναι εξάλλου ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Κούβας, τις οποίες αποκαλεί «δικτατορίες».

08/05/2018 06:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Μπογοτά, Κολομβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: