Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο Κόντε εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης




Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός του κόμματός του με το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει. «Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός…στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Λέγκα δεν δέχεται το βέτο του ιταλού προέδρου Ματταρέλλα, ενώ τα Πέντε Αστέρια φάνηκαν σχετικά πιο ελαστικά.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

27/05/2018 20:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: