Εντυπωσιασμένη δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ από το μακροοικονομικό πρόγραμμα της Ρωσίας

Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde (C) thanking her for her speech during a plenary session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF 2018) in St. Petersburg, Russia, 25 May 2018. SPIEF 2018 runs from 24 to 26 May. EPA, YURI KOCHETKOV
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, εξήρε την μακροοικονομική πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το έργο της στον τομέα αυτό ως “ένα από τα πιο εντυπωσιακά προγράμματα”.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επεσήμανε ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες, η Ρωσία κατάφερε να πετύχει χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και ανεργίας και σχεδόν να εξαλείψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

“Η Ρωσία υλοποίησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά προγράμματα στον μακροοικονομικό τομέα, που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Εχει συγκροτηθεί ένα ειδικό ταμείο αποταμιεύσεων για τις δύσκολες μέρες, υπάρχει μια κυμαινόμενη ισοτιμία, στοχευόμενος πληθωρισμός, καθώς και ενίσχυση και εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος. Χάρη σε όλα αυτά, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, τα τελευταία τρία χρόνια η Ρωσία κατάφερε να πετύχει χαμηλά επίπεδα χρέους, εξαλείφοντας σχεδόν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ επίσης κατάφερε να πετύχει πολύ χαμηλό επίπεδο ανεργίας”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της αρμόδιας αποστολής του ΔΝΤ για την Ρωσία Ερνέστο Ραμίρες Ρίγκο είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψη του για αύξηση του ΑΕΠ στην Ρωσία για το 2018, στο 1,7% παρά την ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

Η Ρωσία το 2017 επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rostat) το 2017 το ΑΕΠ της Ρωσίας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 1,5% μετά την πτώση της τάξεως του 0,2% που σημείωσε το 2016 και την πτώση του 2,5% που σημείωσε το 2015.

Τον Μάιο ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν είχε δηλώσει ότι το υπουργείο του, σχεδιάζει να μειώσει την τρέχουσα πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2018, η οποία προϋπέθετε ανάπτυξη της τάξεως του 2,1%. Σήμερα το υπουργείο Οικονομίας έδωσε στην δημοσιότητα τα βελτιωμένα στοιχεία για την δυναμική του ΑΕΠ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι στους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 1,3%.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Ρωσία/ΜΟΣΧΑ 25/05/2018 21:57

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required