Ενώπιον απόλυτης σύγκρουσης με την Ευρώπη: Όλοι τρέχουν και ο Τράμπ απλά τους περιμένει…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

“Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς”, δήλωσε χθες αναφερόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανεπιθύμητος ακόμα και στην ίδια του τη χώρα, την Πολωνία, χρυσοκάνθαρος-κηφήνας, των Βρυξελλών, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Άραγε αυτός ο τραγικός και άνευ ουσιαστικού ρόλου υπάλληλος, ρώτησε τους πραγματικούς του εργοδότες, τους λαούς των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η δήλωση αυτή απηχεί τις απόψεις τους, και εάν νομιμοποιείται να προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς χωρίς τη συγκατάθεση των εκλεγμένων ηγεσιών των χωρών-μελών.

Το στερούμενο οποιασδήποτε αξιοπιστίας, σύστημα των Βρυξελλών, μαζί με τα πραγματικά αφεντικά του, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι λαοί της Ευρώπης, βρίσκεται σε παροξυσμό διότι έχουν αναστατωθεί τα συμφέροντα τους και η μάσα λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ από την τραγική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Μαζί με το καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης, τρέχουν για να σώσουν μια συμφωνία που έχει καταρρεύσει.

  • Η στερούμενη οποιασδήποτε ουσιαστικής στρατηγικής ευρωπαϊκή ηγεσία μαζί με το καθεστώς του Ιράν, έχουν επιδοθεί σε ένα πυρετό συναντήσεων και διπλωματικών επαφών, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν την κερδοφόρα για τα οικονομικά συμφέροντα τα δικά τους, και όχι των χωρών τους, επικίνδυνη για την ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής συμφωνία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τις χώρες της ΕΕ, για να ζητήσει τη στήριξή τους έτσι ώστε να διασωθεί η συμφωνία, καθώς η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για επαναφορά δέσμης σκληρών κυρώσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν θανάσιμο πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία του Ιράν.

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσπαθώντας να παρακάμψουν το Λευκό Οίκο και την κυβέρνηση Τράμπ, έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία να πείσουν -για τη χρησιμότητα της συμφωνίας- μέλη του Κογκρέσου, αλλά μέχρι στιγμής τρώνε πόρτα και δεν βρίσκουν βουλευτές και γερουσιαστές διαθέσιμους να στηρίξουν τα συμφέροντα και τη επιβίωση του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, αποδεικνύει το γεγονός ότι στο παρασκήνιο, κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα, ότι τους εγκλώβισε σε αυτή την προβληματική συμφωνία, με υποσχέσεις ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να εμπλακούν σε οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με την Τεχεράνη. Μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους ότι τους είχαν προειδοποιήσει ότι η προβληματική συμφωνία θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα μετά την αποχώρηση Ομπάμα, από το Λευκό Οίκο, αλλά οι προειδοποιήσεις τους έπεσαν στο κενό.

  • Καλά πληροφορημένες πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα σημειώνουν, ότι η κυβέρνηση Τράμπ είναι αποφασισμένη να υποχρεώσει το Ιράν σε αλλαγή συμπεριφοράς, και αλλαγή πορείας, στο θέμα του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων, και υποστήριξης της τρομοκρατίας, πριν δεχθεί καν να συζητήσει μια νέα συμφωνία. Ήδη ο Πρόεδρος Τράμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει δώσει οδηγίες, για τη δημιουργία ενός συνασπισμού με χώρες από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική.

Η μέχρι στιγμής αντίδραση του καθεστώτος της Τεχεράνης, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στην Ουάσιγκτον, δείχνει την απόγνωση του για διάσωση της συμφωνίας έτσι ώστε να συνεχίσει η ροή κονδυλίων προς το Ιράν. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια του το καθεστώς των Μουλάδων, έχει προσφύγει και στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί Ομπάμα, Τζόν Κέρι, ο οποίος συναντήθηκε ακόμη και με τον Καμάλ Χαράζι, Πρόεδρο του Στρατηγικού Συμβουλίου του Ιράν, ενός οργάνου που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Χαμενεί, και αναφέρεται απευθείας σε αυτόν.

Ο ίδιος ο Χαμενεί, έχει εμπλακεί στην απεγνωσμένη προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με διπλωμάτες από τη Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ, την Εσθονία, και τη Λάτβια.

Το γεγονός, ότι παρά τους λεονταρισμούς, το καθεστώς της Τεχεράνης βρίσκεται σε απόγνωση και δύσκολη θέση, αποδεικνύεται και από το ότι απειλεί να αποκαλύψει τα ονόματα ευρωπαίων αξιωματούχων που πήραν χρήματα για να επιτευχθεί η συμφωνία.

  • Με δεδομένο ότι Πρόεδρος Τράμπ και η κυβέρνησή του δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουν πίσω, πολύ σύντομα η Ευρώπη, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στη στήριξη του καθεστώτος των Μουλάδων της Τεχεράνης και του να υποστεί σκληρότατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, για τη συνεργασία της με το Ιράν. Και το ερώτημα είναι απλό. Θα αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αυτοκτονήσουν για να στηρίζουν το καθεστώς της Τεχεράνης;

Πίσω από το τσαμπουκά, όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των γεγονότων, το Ιράν παρακαλάει για διάσωση, υπό το φόβο ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον, θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση την οικονομία του και πτώση του καθεστώτος. Η στρατηγική με την οποία προσπαθεί να το πετύχει αυτό είναι η δημιουργία ρήξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη αγωνιώδη προσπάθεια των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης να δημιουργήσουν ένα κλίμα απομόνωσης της κυβέρνησης Τράμπ, με αφορμή την αποχώρηση από τη συμφωνία με το Ιράν, δεν είναι η Ουάσιγκτον αυτή που τρέχει απεγνωσμένα, αλλά η Τεχεράνη και η ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία έχει γίνει υπηρέτης του Χαμενεί και της απολυταρχικής παρέας του.

Η ανευθυνότητα του συστήματος αυτού και των υπαλλήλων τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι τόσο επικίνδυνη που το φυσιολογικό διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων, πριν από τη συνάντηση του κ. Τράμπ με τον Κίμ με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου της Κορέας, προσπαθούν να το αναγάγουν σε κατάρρευση της διαδικασίας.

  • Έχουν πέσει τόσο χαμηλά, που προκειμένου να δουν τον Τράμπ να αποτυγχάνει, δεν έχουν κανένα πρόβλημα η Χερσόνησος της Κορέας και ο πλανήτης να φτάσουν στα πρόθυρα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, όλοι οι άλλοι τρέχουν, με τον Πρόεδρο Τράμπ και τις ΗΠΑ, να τους περιμένουν να προσέλθουν στο τραπέζι μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Και στο τέλος θα προσέλθουν.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ας δούμε πέρα από το αιματοκύλισμα στη Γάζα: Η στρατηγική του Ντ. Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: