Εκτοξεύτηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μετά τη διαρροή σχεδίων για “κούρεμα” χρέους




Άλμα σημείωσε σήμερα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και υποχώρησαν οι μετοχές της ύστερα από προσχέδιο προγράμματος για πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας που αποκάλυψε σχέδια για αίτημα περί διαγραφής χρέους 250 δισεκ. ευρώ και τη θέσπιση διαδικασιών που θα επιτρέπουν στις χώρες να αποχωρούν από το ευρώ.

Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας σχεδιάζουν να ζητήσουν τη διαγραφή χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο επεξεργάζονται τα κόμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα αργά χθες στην ιστοσελίδα Huffington Post Italia.

Μια άλλη πρόταση που προκάλεσε συναγερμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η δημιουργία «οικονομικών και νομικών διαδικασιών που θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση».

Το δημοσίευμα τάραξε τις αγορές, παρόλο που ο εκπρόσωπος της Λέγκας επί των οικονομικών θεμάτων δήλωσε στο Reuters ότι η διαγραφή χρέους ουδέποτε περιελήφθη σε επίσημο προσχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης, σε υψηλό διμήνου στο 2,04%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Η διαφορά έναντι των αποδόσεων των γερμανικών Bund διευρύνθηκε στις 142 μονάδες βάσης.

Η είδηση οδήγησε επίσης το ιταλικό πενταετές CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) στις 102 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την IHS Markit. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ανήλθαν στο 0,038%, πάνω από το μηδέν τοις εκατό για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι δεν τον φοβίζει η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, η νευρικότητα ήταν εμφανής στις ιταλικές αγορές.

Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1,8% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, στην οποία καμία παράταξη δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος.

Οι μετοχές των ιταλικών μετοχών κατέγραφαν απώλειες σε γενικές γραμμές, με τον κλαδικό δείκτη να αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και πέντε μήνες, με πτώση κατά 2,9%. Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της UniCredit και της Intesa Sanpaolo, σημείωσαν νωρίτερα πτώση περίπου 3%.

16/05/2018 15:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: