Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτουν οι Λαρνακείς για το θέμα των πετρελαιοειδών




Τη θέση ότι την ευθύνη για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και μεταφορά τους στο Βασιλικό έχουν η Κυβέρνηση και οι εταιρείες εξέφρασαν οι Λαρνακείς.

Κατά τη διάρκεια πανδημοτικής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, οι δημότες ενημερώθηκαν εκτενώς για τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν τη θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με λεπτομερή ενημέρωση από στελέχη του Δήμου αναφορικά με τα δύο προσχέδια του Μνημονίου που αφορούσαν την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την πόλη. Όπως ελέχθη, η αρχική συμφωνία υπέστη αρκετές τροποποιήσεις με υιοθέτηση αιτημάτων των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών, ωστόσο η Πυβέρνηση προχώρησε στην παρουσίαση τρίτου Μνημονίου Συναντίληψης.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, έκανε εκτενή αναφορά στο τρίτο και τελικό προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση, επικαλούμενη αρνητική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ενημέρωσε τους Δημάρχους Λάρνακας και Λειβαδιών ότι δεν μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία. Ανέφερε ακόμα ότι τα Δημοτικά Συμβούλια Λάρνακας και Λιβαδιών δεν έκαναν αποδεκτό το τελικό κείμενο του Μνημονίου, χαρακτηρίζοντας το απαράδεκτο και μεροληπτικό προς τα συμφέροντα των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου.

Πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση στο τρίτο Μνημόνιο «είχαν μετατρέψει το κείμενο σε μια μη δεσμευτική συμφωνία, με χαλαρή φιλοσοφία, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απαιτήσεις του Δήμου Λάρνακας, που περιστρέφονταν γύρω από συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών απέρριψαν το τρίτο προσχέδιο του Μνημονίου, ο κ. Βύρας είπε πως ουσιαστικά προστέθηκαν τρία άρθρα με τα οποία οι εταιρείες μπορούν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία όποτε θέλουν, χωρίς καμία επίπτωση.

Θέση των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών, πρόσθεσε, “είναι ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες και πράξεις που θα επιτρέψουν το συντομότερο δυνατό τη μετακίνηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, ενώ την ίδια ώρα ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των δύο Δήμων για τις ενέργειες στις οποίες θα προβαίνει”.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο και τον Υπουργό Ενέργειας, στην οποία αναφέρεται πως θα καταβληθεί προσπάθεια όπως το Μνημόνιο υπογραφεί από την Κυβέρνηση και τις εταιρείες, αφού οι δύο Δήμοι το έχουν απορρίψει, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι ακόμα σίγουρο κατά πόσον το Μνημόνιο θα υπογραφεί από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε επίσης ότι «το κράτος κρατά και το μαχαίρι και το ψωμί» στο θέμα της μετακίνησης των εταιρειών, ενώ δεν απέκλεισε καμία ενέργεια και λήψη απόφασης για το μέλλον.

«Εμείς θα παρακολουθούμε τί γίνεται και θα ενημερώνουμε τον κόσμο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών» είπε ο κ. Βύρας, σημειώνοντας πως «το θέμα αφορά όλους τους πολίτες της επαρχίας Λάρνακας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτών, ο Δήμαρχος είπε ότι οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών προβληματίζονται με τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις το τελευταίο διάστημα, υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για συγκάλυψη των ατυχημάτων αυτών, και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι πλέον η ώρα των πράξεων»,και πως «θα ξεκινήσουμε κλιμάκωση των ενεργειών μας», σημειώνοντας ότι «εκεί που βλέπουμε ότι προχωρούν τα πράγματα θα επικροτούμε, εκεί όμως που βλέπουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπως αυτή που επικρατούσε προηγουμένως, τότε θα υπάρχει δυναμική αντίδραση», μη αποκλείοντας και μαζικές κινητοποιήσεις.

«Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης ούτε στη νυν Κυβέρνηση, ούτε στον οποιονδήποτε», είπε ο κ. Βύρας, και σημείωσε πως «όταν από την δεκαετία του 90 συζητούμε τα ίδια πράγματα και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, τότε δεν μπορούμε να πείσουμε τους δημότες μας ότι πρέπει να έχουμε σε κανέναν εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις», κατέληξε.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε περίπου δυόμισι μήνες μετά την πρώτη, παρευρέθηκαν βουλευτές, δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας και Λιβαδιών, εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης της πόλης και αρκετός κόσμος.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 22/05/2018 22:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: