Έχουμε ισχυρή υποχρέωση να αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια της κρίσης, δήλωσε ο Μοσκοβισί




«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, o ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες» σημειώνει ο Μοσκοβισί .

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για μια έξοδο της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι από το πρόγραμμα διάσωσης, ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει:

«To eurogroup αυτής της Πέμπτης πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου η ευκαιρία να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα. Έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμικών οργάνων σχετικά με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, οι εταίροι της πρέπει να κάνουν το ίδιο και για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα χρόνια κρίσης. Προτίθεμαι να δαπανήσω πολύ χρόνο και ενέργεια γι’ αυτό το σκοπό τις προσεχείς εβδομάδες.

Αναφορικά με το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και των πρώην πιστωτών της , ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει:

  • «Κάθε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται ακολουθείται από μηχανισμό εποπτείας. Αυτό συνέβη με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Πρόκειται για τη διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μεσοπρόθεσμα. Η ιδέα αυτή ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η κρίση ήταν πιο σοβαρή, πράγμα που απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις. Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να οικοδομήσω έναν συμβιβασμό με βάση αρκετές ιδέες- κλειδιά. Πρώτον, σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί μια σταθερή αναπτυξιακή στρατηγική προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την πορεία της. Ωστόσο, από την πλευρά των πιστωτών, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Τέλος πρέπει να βρούμε για την μετα – μνημονιακή εποχή ένα ισορροπημένο πλαίσιο που να προσφέρει τόσο την κατάλληλη στήριξη για την Αθήνα όσο και πραγματικές εγγυήσεις για τους πιστωτές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μια χώρα όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς για τη γαλλική ιδέα της σύνδεσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας , ο Μοσκοβισί τονίζει :

“Πρόκειται για πολύ χρήσιμη συμβολή στη συζήτηση και μια κατάλληλη σκέψη. Όπως είναι γνωστό, έρχεται αντιμέτωπη με τις επιφυλάξεις ή την αντίσταση της Γερμανίας, που σχετίζονται κυρίως με το συνταγματικό σύστημα της χώρας αυτής και με το δικαίωμα ελέγχου του κοινοβουλίου της. Πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε το ζήτημα από κοινού για να δούμε πώς να προσαρμόσουμε αυτόν τον μηχανισμό”.

Ερωτηθείς για τις αποκλίσεις των αναλύσεων με το ΔΝΤ και αν πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθεί το Ταμείο στο τραπέζι, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει :

«Το εύχομαι. Το Ταμείο υπήρξε σημαντικός εταίρος από την αρχή του προγράμματος και παρόλο που δεν είμαστε σύμφωνοι σε όλα, η τεχνογνωσία και οι οικονομικοί πόροι του ήταν ουσιαστικοί. Κατά συνέπεια, ελπίζω ιδιαίτερα ότι μια απόφαση για τη συμμετοχή του είναι δυνατόν να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Έχω συνείδηση ότι αυτό συνεπάγεται μια κατανόηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Αλλά το ΔΝΤ μου φαίνεται σήμερα είναι στο ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας με τους άλλους θεσμούς. Είμαι σε στενή επαφή με την επικεφαλής του, ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ».

24/05/2018 00:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: