Δυο μέρες πριν τη συνάντηση του Τσίπρα και του Ζάεφ: Στενεύουν τα περιθώρια για τα Σκόπια




Του Ηλία Στεφανάκου
Hellas Journal

Ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλάει αντίστροφα για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, όπου αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά τα ανοιχτά διμερή ζυτήματα γύρω από το ονοματολογικό, τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις της, σε ότι αφορά στο ευρύ φάσμα θεμάτων που επικεντρώνονται κυρίως σε αλυτρωτικά ζητήματα. Από την απέναντι πλευρά ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις που θα οδηγούσαν σε αποδοχή μιας λύσεις έναντι όλων και, φυσικά, αλλαγής του Συντάγματος.

Σε αυτή τη φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, έμπειροι παρατηρητές του ζητήματος υπογραμμίζουν πως είναι η πρώτη φορά που έχει ανοίξει ειλικρινής διάλογος τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και που στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου η Αθήνα έχει την πιο «καθαρή» θέση έναντι των συνομιλητών της.

Όπως σημειώνουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε η διαπραγμάτευση δεν απέχει καθόλου από τη στάση του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι, αλλά αντίθετα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που από τότε έχει χαρακτηριστεί «εθνική γραμμή».

Το πλέγματης λύσης που βασίζεται στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει erga omnes παραμένει βασική διαπραγματευτική αρχή της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει ως πιθανή ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», κάτι που προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών είχαν αποδεχτεί.

Αναφορικά με τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί από διάφορες πλευρές σε σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εχθές απάντησε υπογραμμίζοτνας τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξει σε συμφωνία, αν αυτή δεν έχει ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες θα ικανοποιούν τους ελληνικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαπραγματευτική στάση του πρωθυπουργού στη Σόφια.

Σε ότι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδειξε να προβληματίζεται για μια πιθανή αρνητική στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απορρίπτοντας κάθε περίπτωση πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητικό πρόβλημα.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στην περίπτωση που μια συμφωνία επιτευχθεί και ζητηθεί κοινοβουλευτική στήριξη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΗ:

Σύνθετη ονομασία και erga omnes για να υπάρξει συμφωνία, οι όροι του Μαξίμου στα Σκόπια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: