Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν χάνει την πλειοψηφία στη Βουλη: Μάχη στον β’ γύρο




Σύμφωνα με τον δημoσκόπηση της εταιρίας Mediar, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θα λάβει αρκετές ψήφους για να κερδίσει την προεδρία στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 24 Ιουνίου, ανέφερε η εφημερίδα Duvar την Παρασκευή.

Η έρευνα  εταιρίας Mediar, όπως, αναφέρει η ιστοσελίδα Ahval,  διεξήχθη την περίοδο 22-23 Μαΐου στις 26 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ 4.268 ατόμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ερντογάν θα λάβει το 43,50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ θα λάβει 22,20% στον πρώτο γύρο και θα είναι ο αντίπαλος του Erdoğan στον δεύτερο γύρο στις 8 Ιουλίου.

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία θα εκλέξουν επίσης 600 μέλη του κοινοβουλίου στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η εκλογική συμμαχία μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστική Κινήση (MHP) των Γκρίζων Λύκων θα λάβει 45,63 τοις εκατό των ψήφων, χάνοντας έτσι την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Τα κόμματα της αντιπολιτευσης που έχουν συνασπιστεί θα λάβουν 42,5 τοις εκατό, ενώ το κόμμα των Κούρδων θα περάσει το εκλογικό όριο με 11,39 τοις εκατό.

Μία άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Remres δίνει στον συνασπισμό του Ερντογάν το 43,9% των ψήφων στις 24 Ιουνίου, ενώ η αντιπολίτευση το 43,5% μετά την ανακατανομή των ψήφων όσων δήλωσαν «δεν γνωρίζω». Το κόμμα των Κούρδων θα περάσει το εκλογικό όριο, με 12,2%. Η Remres προβλέπει επίσης ότι ο νικητής της για την κούρσα της προεδρίας θα αποφασιστεί στο δεύτερο γύρο, καθώς ο Ερντογάν αναμένεται να λάβει το 42,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενος από τον Ιντζέ με 24,1%.

Πηγή: Αval

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: