Δεν θα προχωρήσουμε σε μια κακή συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, λέει ο Μάικ Πομπέο




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα αν οι επερχόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ δεν οδεύσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Μια κακή συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή”, είπε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Ο αμερικανικός λαός βασίζεται πάνω μας για να το κάνουμε σωστά. Αν δεν τεθεί στο τραπέζι μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με κάθε σεβασμό”, είπε.

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε πάντως ότι η ιστορική σύνοδος δεν έχει ματαιωθεί και δήλωσε “αισιόδοξος” ότι θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους στη Βόρεια Κορέα αποφέρουν καρπούς. “Η στάση μας δεν θα αλλάξει μέχρι να δούμε να γίνονται αξιόπιστα βήματα προς μια ολοκληρωμένη, επαληθεύσιμη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου”, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις στην Πιονγκγιάνγκ κατά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που είναι προγραμματισμένες για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Κιμ δήλωσε με σαφήνεια στους Αμερικανούς ότι αναμένει, σε αντιστάθμισμα για την αποπυρηνικοποίηση, να παρασχεθούν οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ και “εγγυήσεις για την ασφάλεια” της χώρας του.

Ο Πομπέο έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ τις τελευταίες εβδομάδες, αρχικά ως διευθυντής της CIA και στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών. “Μιλήσαμε για τους κοινούς μας στόχους, για το τι αναμένει ο κόσμος και η Αμερική και για το τι θέλει να πετύχει η Βόρεια Κορέα”, εξήγησε. “Υπάρχουν θέματα για τα οποία απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά ώστε να βρούμε κοινό πεδίο συνεννόησης, όμως εξήγησε ανοιχτά ότι κατανοεί ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία του λαού του εξαρτώνται από μια αλλαγή στρατηγικής. Ελπίζουμε ότι θα είναι προετοιμασμένος”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να εργαστεί “με όσο περισσότερους εταίρους, φίλους και συμμάχους είναι δυνατόν” ώστε να σταματήσει όλες τις πυρηνικές και μη πυρηνικές απειλές εκ μέρους της Τεχεράνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: