Δεν παίζουν μόνοι τους μπάλα οι Τούρκοι, υπάρχει και αντίπαλος και αυτό πρέπει να το καταλάβουν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, προειδοποίησε την ισλαμική τουρκική κυβέρνηση και διαμήνυσε πως εάν περάσουν την γραμμή θα έχουν κόστος.

«Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πατήσουμε πρώτοι την σκανδάλη. Όμως, ίσως, χρειαστεί να απαντήσουμε εάν η Τουρκία επιχειρήσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία…» (δήλωσε στην εκπομπή «ιστορίες» με τον Αλέξη Παπαχελά). Κόκκινες γραμμές πάντα υπάρχουν. Είναι καλό να τις γνωρίζουν και εκείνοι, στην αντίπερα όχθη, που απειλούν την εθνική κυριαρχία”.

Κι αυτό έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καθιστώντας σαφές πως “η Ελλάδα θα απαντήσει με ό,τι αυτό σημαίνει”.

Η Τουρκία συνεχίζει, βέβαια, τις προκλήσεις και θα συνεχίσει να πράττει τούτο μέχρι να πετύχει τους στόχους της. Κι αυτό δείχνει καθημερινά. Αυτό δείχνει με την επάνοδο της, μετά από μέρες, σε ασκήσεις εκδίδοντας παράνομες  NAVTEX.

Όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το HELLAS JOURNAL, η Τουρκία αποσκοπει στον εγκλωβισμό ελληνικών νησιών σε ζώνη τουρκικής αρμοδιότητας, σε μια  κινηση στην κατεύθυνση υπονόμευσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη Κύπρο, ο λεγόμενος και παράνομος “υπουργός Εξωτερικών” του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και την ιταλική ΕΝΙ  να είναι έτοιμοι για γεωτρήσεις πλάι πλάι στο τεμάχιο 3.

Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν,  ο κ. Οζερσάι είπε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στις περιοχές όπου έχει δικαιώματα και η τ/κ πλευρά «να είναι έτοιμη να κάνει γεωτρήσεις πλάι πλάι με την εταιρεία στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα η τ/κ πλευρά (την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ). Εάν η ε/κ πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζει να έχει την σημερινή μη συνεργάσιμη στάση, αυτό είναι που θα γίνει».

Κοντολογίς, θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η μόνη διέξοδο που προσφέρουν είναι η πρόταση τους: Είτε συνδιαχείριση του αερίου ή έρευνες μετά τη λύση.

Το θράσος του Οζερσάι οπλίζεται από τη συμπεριφορά του καθεστώτος του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Με οδηγίες της Άγκυρας άλλωστε ενεργεί και εκτελεί ο ψευδοϋπουργός, οποίος μετέφερε για μια ακόμη φορά τα μηνύματα του μεγαλοσουλτάνου.

Το κλίμα που διαμορφώνει η Τουρκία στην περιοχή δείχνει τις προθέσεις της. Το ζητούμενο είναι να μην εγκλωβιστούμε στους σχεδιασμούς της, να υποταχθούμε κάτω από το βάρος των πιέσεων και του φόβου, στις επιδιώξεις της.

Η προειδοποίηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, πάντως, δείχνει μια άλλη προσέγγιση. Δεν παίζουν μόνοι τους οι Τούρκοι, υπάρχει και αντίπαλος.

“Η Τουρκία ξέρει ότι σε μια κλιμάκωση δεν θα κερδίσει αλλά μπορεί να χάσει”, είπε ο Κοτζιάς

Η Τουρκία «κλειδώνει» και πάλι με ΝΑVTEX το Καστελόριζο: Ασκήσεις με πυρά και στο Β. Αιγαίο

Άγνωστο τι θα γινόταν μετά τον εμβολισμό του Γαύδος, αν δεν ήμασταν ήρεμοι, λέει ο Κοτζιάς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: