“Μπούμερανγκ” θα γίνει το βρώμικο παιγνίδι της Μέρκελ: Δεν περνάει ο “Στουρνάρας” της Ιταλίας




Του Γιώργου Χαρβαλιά 

Τα πράγματα είναι άπλα. Το κατάπτυστο βέτο του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα για το αξίωμα του υπουργού οικονομικών, δεν οφείλεται στις απόψεις του τελευταίου για την οικονομία. Ούτε στις θέσεις του ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Ιταλίας.

Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι ο Σαβόνα έχει τολμήσει να αμφισβητήσει το όραμα μιας γερμανικής Ευρώπης. Και μάλιστα με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο.

Ο αυθαίρετος αποκλεισμός του είναι πραγματικό όνειδος για την σύγχρονη ιταλική δημοκρατία, ακριβώς επειδή κάνεις δεν μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν πληρεί τα κριτήρια καταλληλότητας για την θέση που προοριζόταν. Με θητεία σε υπουργικούς θώκους, στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και στο τιμόνι μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και με πλούσιες ακαδημαϊκές περγαμηνές διαθέτει ασφαλώς την εμπειρία και το κύρος που χρειάζεται ένας “τσάρος” της ιταλικής οικονομίας. Δεν διαθέτει όμως το χρίσμα του Βερολίνου…

Γερμανικό “κλουβί” η ευρωζώνη 

Γιατί είχε το κουράγιο να πει πως η ευρωζώνη είναι ένα γερμανικό κλουβί. Και πως χτίστηκε για να ικανοποιεί μόνον τις ανάγκες της Γερμανίας. “Δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη, υπάρχει μόνο μια Γερμανία που περιστοιχίζεται από φοβισμένες χώρες”, έλεγε σε συνέντευξη του πριν από έναν περίπου χρόνο. Κι είχε αφήσει τότε βαρύτατους υπαινιγμούς για την φασιστική προδιάθεση των Γερμανών λέγοντας ότι “δεν έχουν αλλάξει την οπτική τους για την κυριαρχία στην Ευρώπη, παρ’ ότι αυτή τη φορά δεν την επιβάλλουν με μέσα στρατιωτικής ισχύος”.

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, έχουν καταλάβει λάθος τη Δημοκρατία: Διαλύουν την Ευρώπη

Έναν τέτοιο άνθρωπο που λέει μεγάλες φιλοευρωπαϊκές αλήθειες ήταν αδύνατον να τον αφήσουν οι Γερμανοί σε κομβική θέση. Ιδιαίτερα μέσα σε αυτό που θεωρούν τσιφλίκι τους. Και αυτή είναι η εξήγηση της άρνησης Ματαρελα να τον ορκίσει υπουργό.

  • Μόνο που ο Ιταλός πρόεδρος το τράβηξε αρκετά παραπέρα. Και προσπαθεί τώρα να επιβάλει για πρωθυπουργό της χώρας έναν ντόπιο …Στουρνάρα. Πρώην Υπάλληλο καριέρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπέρμαχο της λιτότητας τύπου Σόιμπλε με το ταιριαστό παρατσούκλι  “Ο κύριος ψαλίδι!”.

Φυσικά και δεν πρόκειται να περάσει ο διορισμός του Κάρλο Κοταρέλι. Γιατί δεν θα πάρει ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης. Απλώς οι Βρυξέλλες και η Γερμανία θα κερδίσουν λίγες εβδομάδες πριν την έλευση του αναπότρεπτου. Ένα βρώμικο, αλλά και ανόητο παιχνίδι καθυστερήσεων που θα γιγαντώσει το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και άλλου.

Προσβλέπει ακόμα, λέει το Βερολίνο, στην συγκρότηση μιας φιλοευρωπαικής (βλέπε φιλογερμανικής) ιταλικής κυβέρνησης. Μάλλον θα μείνει με την προσδοκία.. Οι εποχές που επέβαλλαν οι Ναζί τις επιλογές τους στην Ευρώπη με τα Panzer ευτυχώς παρήλθαν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η γερμανική “μαύρη” προπαγάνδα άρχισε τώρα τον πόλεμο λάσπης εναντίον και της Ιταλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: