Δεν έχουν γίνει εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία δηλώνει η νέα γερμανική κυβέρνηση




Η νέα γερμανική κυβέρνηση στις πρώτες εβδομάδες της θητείας της δεν έχει επιτρέψει καμιά εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία, αλλά και την Σαουδική Αραβία, δύο χώρες πού εμπλέκονται σε πολεμικές διαμάχες.

Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας, μετά από σχετική ερώτηση πού κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδας του Αριστερού κόμματος.

Σύμφωνα με την απάντηση αυτή, από τις 14 Μαρτίου 2018 έως τις 20 Απριλίου, δόθηκε προς την Τουρκία μόνον μια άδεια αξίας 1.926 ευρώ.

Η αντιπολίτευση έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία μέσα στο 2017 εξήγαγε στην Τουρκία και στην Σαουδική Αραβία οπλικά συστήματα, αξίας 27,7 εκ. ευρώ, παραβιάζοντας το αυστηρό νομικό πλαίσιο που υπάρχει αναφορικά με τις εξαγωγές αυτές.

Ο γερμανικός νόμος ορίζει πως δεν μπορούν να γίνονται εξαγωγές όπλων προς χώρες που έχουν ανάμειξη σε πολεμικές διαμάχες.

Το Αριστερό κόμμα της Γερμανίας ζητά από την κυβέρνηση τον πλήρη τερματισμό εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία, αλλά και την Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί πως στη Γερμανία ασκείται κριτική για το γεγονός ότι κατά την εισβολή στο Αφρίν, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί τα γερμανικά άρματα μάχης, Leopard II.

Η γερμανική κυβέρνηση ως απάντηση στην κριτική αυτή, δηλώνει πως τα άρματα αυτά πωλήθηκαν στην τουρκική κυβέρνηση το 2011, ή και παλαιότερα.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 07/05/2018 22:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: