Δάκρυα ειρήνης και πόνου για την Αμμόχωστο: “Δεν είστε μόνοι σας”, είπαν οι ευρωβουλευτές




Με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας ειρήνη, peace, barış, πολλοί Αμμοχωστιανοί συνόδευσαν σήμερα τους Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών κατά την επίσκεψή τους στην παραλία της “Γλώσσας” στην Αμμόχωστο.

Οι Αμμοχωστιανοί έφθασαν από νωρίς στον χώρο μπροστά στο ξενοδοχείο “Κωνστάντια”, αναμένοντας τους Ευρωβουλευτές που έφθασαν ένα περίπου τέταρτο πριν το μεσημέρι με λεωφορείο, συνοδευόμενοι από μέλη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Προηγουμένως οι Ευρωβουλευτές είχαν μεταβεί στην ενορία Αγίας Ζώνης, για να δουν το σπίτι του Λοΐζου Αυξεντίου, ο οποίος είχε κάνει την αναφορά για την Αμμόχωστο το 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαρτιζόταν από τους Ευρωβουλευτές Cecilia Wikström (Σουηδία), Πρόεδρος Επιτροπής – επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία), μέλος, Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), μέλος, Igor Šoltes (Σλοβενία), μέλος, Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), μέλος, Δημήτρη Παπαδάκης(Κύπρος), μέλος, και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), μέλος. Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετείχαν αυτεπάγγελτα. Το παρών τους έδωσαν επίσης οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Νεοκλής Συλικιώτης και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά τις οποίες οι Αμμοχωστιανοί μίλησαν στους Ευρωβουλευτές, ενώ βρίσκονταν στην παραλία της “Γλώσσας” για τον πόνο που βιώνουν για 44 χρόνια μακριά από την πόλη τους, ζητώντας τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. “Θέλουμε να πάμε στα σπίτια μας”, φώναξε ένα από αυτούς, ενώ οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να τραγουδούν “Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ, χώμα που μ` ανάστησες, Αμμόχωστος”, κάνοντας το σήμα της ειρήνης, ενώ γύρω τους βρίσκονταν συγκεντρωμένοι Γκρίζοι Λύκοι, που σχημάτιζαν με τα χέρια τους το δικό τους σήμα.

Συγκεκριμένα, στον χώρο μπροστά στην παραλία είχαν σπεύσει από το πρωί άτομα από τα κατεχόμενα που κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, “σημαίες” του ψευδοκράτους και των Γκρίζων Λύκων, τα οποία εισήλθαν στον χώρο της παραλίας κατά την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών εκεί. Είχαν μάλιστα κρεμάσει τέτοιες σημαίες και στις ψάθινες ομπρέλες που βρίσκονταν στην παραλία. Εξάλλου κατοχικοί ψευδο-βουλευτές προσέγγισαν τους Ευρωβουλευτές, επιδίδοντάς τους μια επιστολή, λέγοντάς πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο νησί.

Σε δηλώσεις τους στα ε/κ μέσα ενημέρωσης που πήγαν να καλύψουν την επίσκεψη, οι Αμμοχωστιανοί εξέφρασαν τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης τους.

Ο 73χρονος Ανδρέας Κλόνης ανέφερε πως μέχρι οκτώ ετών μεγάλωσε στην εντός των τειχών Αμμόχωστο και εκεί ήταν οι πρώτοι του παιδικοί φίλοι και το πρώτο του σχολείο. “Θέλω να το ακούσουν αυτό και οι Ε/κ και οι Τ/κ”, ανέφερε. Είπε πως το σπίτι που γεννήθηκε είναι 50 μέτρα από την περιοχή όπου συγκεντρώθηκαν σήμερα οι Αμμοχωστιανοί και πως το 1958 εγκατάλειψε με την οικογένειά του την εντός των τειχών Αμμόχωστο και εγκαταστάθηκαν στον Αγιο Μέμνωνα.

Ο Γιάννης Κυριακίδης, Διευθυντής του LGR, είπε πως γεννήθηκε στο Βαρώσι όπου και φοίτησε σε σχολεία. Ολοι οι φίλοι μου είναι Βαρωσιώτες, ανέφερε, σημειώνοντας πως “μας πονά το ότι η πόλη είναι άδεια και την έχουν πάρει οι Τούρκοι. ‘Ηλθαμε εδώ ελπίζοντας να γίνει κάτι”, ανέφερε. Είπε πως με τους Τ/κ συμμαθητές τους δεν είχαν προβλήματα τότε και εξέφρασε την ευχή να γίνει κάτι «για να προχωρήσουμε πιο κάτω».

O Κώστας Λουκά είπε πως μεγάλωσε στην Αμμόχωστο και έζησε εκεί μέχρι τα 27 του χρόνια. Σήμερα είμαι 71 χρονών και ήλθα εδώ για να θυμηθώ, ανέφερε. Κάλεσε όλους να συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, ώστε να δούμε ίσως, όπως είπε, μια μέρα καλύτερη για την Κύπρο και τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο.

Στο μεταξύ, ένα εκ των εννέα προσώπων, που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραλία, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, και κρατήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα σε μια κλούβα για έλεγχο, δήλωσε: “Στις 9.30 είχαμε έλθει στη Γλώσσα όπως μας είχαν πει και μετά από 10 λεπτά δυο άνδρες με πολιτική περιβολή μας πλησίασαν. Είπαν ότι είναι στρατιωτική περιοχή και δεν επιτρέπεται να είμαστε εκεί και να τους ακολουθήσουμε μέχρι το Κωνστάντια το ξενοδοχείο”.

“Ερχόμενοι προς το Κωνστάντια μας είπαν ότι ούτε εδώ μπορείτε να σταθείτε και μας είπαν να τους ακολουθήσουμε. Μας έφεραν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου. Υπήρχε μια κλούβα της `αστυνομίας`. Μας ζήτησαν τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα μας. Τα παραδώσαμε. Μας έβαλαν μέσα στην κλούβα. Μετά από κανένα πεντάλεπτο μας είπαν ότι δεν θα μας έπαιρναν κάπου αλλού και πως θα κοίταζαν τα κινητά μας επί τόπου,” ανέφερε.

Εμένα, σημείωσε, μου έσβησαν δυο φωτογραφίες που είχα βγάλει και μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να έλθουμε ξανά στην περιοχή γιατί είναι στρατιωτική.

Μας είπαν, πρόσθεσε, ότι θα μας έπαιρναν σε «αστυνομικό σταθμό» μετά έγινε ένα τηλεφώνημα και άλλαξε το σχέδιό τους.

“Δεν είστε μόνοι”, είπαν οι ευρωβουλευτές στους Αμμοχωστιανούς

Δεν μπορώ να σας δώσω καμία απολύτως ελπίδα, αλλά αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει υπόψη σοβαρά την κατάσταση όσον αφορά την Αμμόχωστο και προσπαθεί να εξετάσει οποιοδήποτε δυνατό μικρό βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο, Cecilia Wikström.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου στη Δερύνεια, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η κ. Wikström είπε ότι δεν μπορώ να σας δώσω οποιανδήποτε ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα λύσει τη διαμάχη που υπάρχει και αυτή την κατάσταση.

Είπε, επίσης, ότι όταν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες θα ετοιμάσουν μία έκθεση για την επίσκεψη αυτή, στην οποία θα αναφέρονται στο τι έχουν βιώσει και στο ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, κάνοντας κάποιες εισηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μόνο ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη.

Είπε, επίσης, ότι δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία μερικές φορές χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη μιας λύσης ξένης προς τον κυπριακό λαό, και υπογράμμισε πως η Αμμόχωστος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού.

Η διάσκεψη δόθηκε στην παρουσία πλήθους Αμμοχωστιανών.

Εκτός από την κ. Wikström (Σουηδία), στο κλιμάκιο συμμετέχουν οι Alberto Cirio (Ιταλία), Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), Igor Šoltes (Σλοβενία), Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), Δημήτρη Παπαδάκης (Κύπρος), και Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος). Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.

Η κ. Wikström ανέφερε πως ήλθε στην Κύπρο όχι μόνο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, αλλά και εκπροσωπώντας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είπε πως η επίσκεψη πραγματοποιείται 10 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής στην Αμμόχωστο τον Νοέμβριο του 2007, σημειώνοντας πως αυτό που εξετάζεται είναι οι δυνατότητες ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«’Ολοι έχουμε προσπαθήσει να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους προκειμένου αυτό να καταστεί σημείο εκκίνησης για τη συνολική, ολοκληρωμένη λύση αυτής της διαμάχης», ανέφερε.

Είπε πως βρίσκονται στο νησί για μια επικαιροποίηση (update) σε ό,τι αφορά την κατάσταση, σημειώνοντας πως στα 44 χρόνια που έχουν περάσει η διεθνής κοινότητα έχει εμπλακεί σε αυτό το θέμα. Σημείωσε επίσης πως στεκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό.

Βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε μια συνέχεια σε ό,τι αφορά την αναφορά και να δούμε τα νέα στοιχεία που μπορούν να προστεθούν στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν το 2007, είπε.

Ανέφερε πως αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και «πρέπει όλοι να είμαστε θαρραλέοι, αλλά και πολύ προσεκτικοί».

Είπε πως ο χρόνος εξαντλείται και πως πολύς κόσμος πεθαίνει χωρίς να έχει την ευκαιρία της επιστροφής, ενώ παράλληλα οι γενιές μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει όπως παλαιότερα που Ε/κ και Τ/κ να διαβιούσαν δίπλα – δίπλα.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, επεσήμανε και αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, την κοινωνία των πολιτών καθώς και τον άνθρωπο, που κατέθεσε την αναφορά, τον Λοϊζο Αυξεντίου, που τους συνόδευσε και σήμερα στην Αμμόχωστο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών μεταξύ άλλων ενθάρρυνε την κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο να είναι πολύ ενεργή.

Είπε πως βίωσαν μια πολύ συγκινητική στιγμή τόσο χθες όταν συνάντησαν τον αναφορέα και την κοινωνία των πολιτών όσο και σήμερα όταν κόσμος σε απόγνωση και με δάκρυα στα μάτια, πολλές φορές, εξέφραζε την ευχή για επιστροφή.

Κάποια στιγμή ήταν δύσκολο να συναντούμε πολύ απεγνωσμένα άτομα, ανέφερε, σημειώνοντας πως «το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε και να εκφράσουμε τα αιτήματά σας και να τα προωθήσουμε» ώστε να «διατηρήσουμε την φλόγα αναμμένη».

«Δεν είστε μόνοι. Στεκόμαστε δίπλα σας», σημείωσε η Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε την κ. Wikström και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής για την επίσκεψή τους και για το συνεχές ενδιαφέρον τους για το κυπριακό πρόβλημα «και ιδιαίτερα για τη μαρτυρική πόλη της Αμμοχώστου». Ευχαρίστησε επίσης τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις συνεχείς προσπάθειές τους.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της αναφοράς που έγινε για το θέμα της Αμμοχώστου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004, σημειώνοντας πως παρά τις εκθέσεις που έγιναν και τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του σώματος τίποτε δεν έγινε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Επεσήμανε πως η Επιτροπή Αναφορών γνωρίζει πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Σημείωσε πως «προσπάθειά μας είναι η επανένωση αυτού του νησιού για να ζήσουμε ειρηνικά σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία με τους Τουρκοκύπριους».

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Επιτροπή, που επισκέπτεται την Κύπρο σε αυτή τη στιγμή που υπάρχει στασιμότητα στις συνομιλίες και δεν υπάρχουν, όπως ανέφερε μεγάλες ελπίδες, σημειώνοντας πως μια κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου μέσω της προσπάθειας εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο κλίμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Για μας η λύση του Κυπριακού είναι το τέρμα, σημείωσε ο κ. Γαλανός.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Αμμόχωστος 08/05/2018 19:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: