Χάνουν την προστασία από την απέλαση 57.000 πολίτες της Ονδούρας, στις ΗΠΑ




Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το ειδικό καθεστώς προστασίας για τους μετανάστες από την Ονδούρα στις 5 Ιανουαρίου 2020 κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 57.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS) για τους 200.000 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ.

Το ειδικό αυτό καθεστώς χορηγείται σε μετανάστες έπειτα από φυσικές καταστροφές ή βίαιες συγκρούσεις στις χώρες τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στις αρχές Απριλίου πως η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ονδούρα και σε άλλες χώρες κινδυνεύει, εκτός εάν οι χώρες αυτές σταματήσουν ένα «καραβάνι» μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Μάρλον Ταμπόρα, πρέσβης της Ονδούρας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αυτές οι οικογένειες ζουν τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ και η επανενσωμάτωσή τους στη χώρα δεν θα είναι εύκολη αν αποφασίσουν να επιστρέψουν», τόνισε.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι προέβη σε επανεξέταση και βρήκε ότι «οι συνθήκες στην Ονδούρα που είχαν προκύψει από τον τυφώνα, έχουν βελτιωθεί».

Οι 18 μήνες που απομένουν για τον τερματισμό ισχύος του καθεστώτος προστασίας θα επιτρέψει «στους δικαιούχους TPS να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ή να αναζητήσουν άλλο νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας με δελτίο τύπου.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

04/05/2018 23:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: