Χάλασε η κουμπαριά του Αναστασιάδη με το ΑΚΕΛ: Η κοινή πορεία που οδηγήθηκε στον άγριο καυγά




Του Κώστα Βενιζέλου

Η σύγκρουση της κυπριακής κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το πολυσυζητημένο πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν υποβλήθηκε ποτέ γραπτώς, έχει η δική της ιστορία.

Οι δυο αυτοί πόλοι πορεύθηκαν μαζί τα πρώτα τέσσερα και πλέον χρόνια, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο τελευταίος παρουσιάζεται να κατέθεσε προτάσεις στο Κραν Μοντάνα, να αποδέχθηκε εισηγήσεις, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει εαυτόν και να προσαρμοστεί σε πολιτικές που θα προκαλούσαν αντιδράσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο στήριξε την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάσθηκε προδομένο από τη συμπεριφορά του Προέδρου. Τι συνεννοήσεις είχαν κάνει παρασκηνιακά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και ως εκ τούτου κάποιες αιχμές που αφήνονται εκατέρωθεν να αιωρούνται δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθούν. Υποψίες υπάρχουν.

Επί της ουσίας, τόσο ο Πρόεδρος όσο και το ΑΚΕΛ έχουν την ίδια γραμμή στο Κυπριακό. Η διαφωνία τους, όπως εκδηλώνεται σήμερα, είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής τακτικής που προκρίνουν για υιοθέτηση σε σχέση με τα επόμενα βήματα.

Κοντολογίς, η διαφωνία τους δεν είναι ουσιαστική και στο μέλλον, εάν προκύψουν εξελίξεις,  που θα είναι στα μέτρα των δικών τους προσεγγίσεων, θα τα ξαναβρούν. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος «δικαιώνεται» και ποιος «προδόθηκε». Το θέμα είναι πως θα τύχουν διαχείρισης οι επερχόμενες εξελίξεις.  Και εάν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό αμφότερες οι πλευρές αυτές θα κινηθούν στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Κι αυτό είναι το ανησυχητικό καθώς με το πλαίσιο Γκουτέρες σημαία και λάβαρο τους, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Κι εάν υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε ένα μη λειτουργικό κράτος.

Ξεκάθαροι στόχοι, όχι μεσοβέζικες λύσεις: Να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: