Αποστολάκης στον Ακαρ: Nα απελευθερωθούν οι στρατιωτικοί, να παύσει η παραβατικότητα




Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΔ, στο περιθώριο της 179ης συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στης Βρυξέλλες προκειμένου μεταξύ άλλων να προετοιμάσει την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με :

-Τον αρχηγό ΓΕΕΔ Τουρκίας, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ , «στον οποίο μετέφερε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και επίσης ότι απαιτείται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ελληνικών ΕΔ που κρατούνται στην Τουρκία».

-Τους αρχηγούς των ΓΕΕΔ των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, της Γαλλίας, στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, του Ην. Βασιλείου, Στιούαρτ Πιτς,, της Ολλανδίας, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, και τους λοιπούς ομολόγους του.

-Τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι και τον ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας , στρατηγό Ντενί Μερσιέ.

-Τους προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, στρατηγούς Πετρ Πάβελ και Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα και

-Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας του Βιετνάμ, Νεγκουγιέν Τσι Βινχ, ο οποίος συμμετείχε στις Βρυξέλλες σε τμήμα της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που αφορούσε στη συνεργασία της ΕΕ με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη σύνοδο εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων :

-Την ανάλυση του σύνθετου περιβάλλοντος ασφαλείας της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ,

-Τη συμμαχική αποστολή παροχής εκπαίδευσης και ενίσχυσης των υποδομών στο Ιράκ.

-Την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης της συμμαχικής δομής διοίκησης και

-Την αμυντική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ στους τομείς της στρατιωτικής κινητικότητας και της προβολής ναυτικής ισχύος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της συμμαχίας.

-Η προσαρμογή της δομής διοίκησης της συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων , για την επίτευξη του μέγιστου βαθμού ετοιμότητας και

-Απαιτείται η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο Οργανισμών και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων μέσων.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

16/05/2018 20:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: