Απομένει να γίνει πολλή δουλειά, είπε ο Πομπέο για την ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ και Κιμ

S Secretary of State Mike Pompeo talks to reporters during a press conference following a meeting with North Korean official Kim Yong Chol in New York, New York, USA, 31 May 2018. Pompeo and Kim Yong Chol met in an effort to rekindle plans for a summit in June between President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un. EPA,JUSTIN LANE
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εκτίμησε ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για μια ενδεχόμενη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κινούνται “προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά “απομένει να γίνει πολλή δουλειά”.

Μετά τις πολύωρες συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με το “δεξί χέρι” του Κιμ, τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε όμως ότι ακόμη “απομένει να γίνει πολλή δουλειά”.

Ο Πομπέο δεν θέλησε να δεσμευτεί για την ημερομηνία της συνόδου κορυφής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη αλλά ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα από τον Αμερικανό πρόεδρο που επικαλέστηκε την “εχθρική στάση” της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξανάρχισαν πολύ γρήγορα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα.

“Μπορώ να σας πω ότι επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος τις τελευταίες 72 ώρες όσον αφορά τις προϋποθέσεις” για τη διεξαγωγή της συνόδου, είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Θα χρειαστεί ο πρόεδρος Κιμ να επιδείξει τόλμη στις αποφάσεις του, αν θέλουμε να αδράξουμε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε τον κόσμο”, πρόσθεσε.

“Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Κιμ είναι το είδος του ηγέτη που μπορεί να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να επαληθεύσουμε αν ισχύει αυτό”, επέμεινε.

Ο Πομπέο υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχουν “διαφωνίες” μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τέλος ότι ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να παραδώσει στον πρόεδρο Τραμπ μια επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

31/05/2018 23:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal