Ανησυχία στους Κύπριους επιχειρηματίες μετά την απόφαση Τραμπ αναφορικά με το Ιράν




Προβληματισμό προκαλεί στους Κύπριους επιχειρηματίες η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Με αφορμή τη συμφωνία, που είχε επιτευχθεί επί της προεδρίας Ομπάμα, αρκετοί Κύπριοι επιχειρηματίες έσπευσαν να κτίσουν επιχειρηματικές γέφυρες με το Ιράν προσβλέποντας στην αξιοποίηση της αγοράς 80 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με τις κυρώσεις των ΗΠΑ ανατρέπονται οι σχεδιασμοί των τελευταίων ετών και οι οικονομικές σχέσεις με το Ιράν θα εξαρτηθούν, πλέον, από την συζητούμενη εξαίρεση που θα επιδιώξουν οι χώρες της ΕΕ από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων.

Η οικονομική ιστοσελίδα StockWatch δημοσιεύει δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάριου Τσιακκή, και του γενικού διευθυντή της Ομοσπονδίας Εγοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλη Αντωνίου. Ο κ. Τσιακκής σημειώνει ότι το Ιράν είναι μία μεγάλη αγορά που σε λίγα χρόνια θα φτάσει τα 100 εκατ. κατοίκους και ενδιαφέρει αρκετά την Κύπρο.

«Ενδεχομένως να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα μετά την απόφαση Τράμπ και ειδικότερα, εάν θα κλιμακωθούν οι κυρώσεις», προσθέτει ο κ. Τσιακκής.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να δημιουργήσει κάποια προσκόμματα στις προσπάθειες της Κύπρου να αναπτύξει τις επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. Ο κ. Αντωνίου εκφράζει την ελπίδα η ΕΕ να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, διότι οι συνέπειες πιθανόν να είναι πολύ αρνητικές.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε παράλληλα ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είναι πάρα πολύ σημαντικές για την κυπριακή οικονομία και πρέπει αυτό να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.

10/05/2018 10:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: