Ανάπτυξη 3,8% για την κυπριακή οικονομία το 2018, εκτιμά το ΚΟΕ: Μικρή επιβράδυνση το 2019




Με ρυθμό ανάπτυξης 3,8% θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία το 2018, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναβαθμίζοντας ελαφρώς τις προβλέψεις του σε σύγκριση με το δελτίο οικονομικών προοπτικών του Ιανουαρίου, που ήταν 3,6%.

Παράλληλα, το ΚΟΕ εκτιμά ότι το 2019 η ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει μικρή επιβράδυνση και το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξάνεται κατά 3,5%. Το πρώτο τρίμηνο το κυπριακό ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% και εν συνεχεία με 3,8% το δεύτερο τρίμηνο και θα επιταχύνει σημαντικά στο 4,1% και το τρίτο τρίμηνο για να επιβραδυνθεί στο 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Η κυπριακή οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς κατά το 2018 και 2019», αναφέρει το ΚΟΕ, επικαλούμενο τέσσερις παράγοντες που ωθούν περαιτέρω την ανάπτυξη του κυπριακού ΑΕΠ. Πρόκειται για την περαιτέρω βελτίωση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας καθώς και των συνθηκών στην αγορά εργασίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης, στους σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης στις οικονομίες των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Κύπρου, καθώς και τις ευνοϊκές εξωτερικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και υποβοηθητικές συνθήκες δανεισμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η οικονομία θα μπορούσε να υπερβεί τις προβλέψεις λόγω δημόσιων επενδύσεων, ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων μεγάλης κλίμακας και ισχυρότερης ανάπτυξης από την αναμενόμενη στην ΕΕ.

Οι κίνδυνοι για χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη πηγάζουν από το ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, που ενδεχομένως να δημιουργήσει κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποθαρρύνει μελλοντικούς επενδυτές, τη δημοσιονομική χαλάρωση, που καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε τυχόν αρνητικές εξελίξεις και πιθανόν να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για την Κύπρο.

Οι κίνδυνοι συνδέονται επίσης με καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με το ψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, που ενδεχομένως να αποδυναμώσουν την επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και τις προοπτικές ανάπτυξης και τους χαμηλότερους, από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποτίμηση της στερλίνας, λόγω των διαπραγματεύσεων για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς και γεωπολιτικοί κίνδυνοι ίσως να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/05/2018 21:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: