Άλλα λέει ο Ερντογάν, άλλα ο υπουργός Οικονομικών που ήθελε αύξηση στα επιτοκίων




Έστω και καθυστερημένα ήταν ένα ισχυρό βήμα η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Με την αύξηση των επιτοκίων το βράδυ της Τετάρτης αμέσως η λίρα άρχισε να ανακάμπτει, αλλά χθες το πρωί πάλι ξεκίνησε η κάθοδος. “Αναμένεται αμέσως ομαλοποίηση της αγοράς, αλλά αμέσως δεν γίνεται”, σχολίασε ο Τούρκος Υπουργός, δικαιολογώντας την ανοδική πορεία του δολαρίου πάλι.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ είπε πως η τουρκική Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει, και συνέδεσε την αποτελεσματικότητα των βημάτων αυτών με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Όπως είπε, δεν είναι μόνο η τουρκική λίρα που έχει πρόβλημα, και πως αρνητικά επηρεάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως είπε, το αμερικανικό δολάριο έχει αυξηθεί έναντι όλων των νομισμάτων και δεν είναι μόνο η λίρα που έχει απώλειες.

Όσο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία η αντιπολίτευση θεωρεί πως ευθύνεται για τη νομισματική κρίση στην Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει επηρεάσει εν μέρει, προσθέτοντας πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε επειδή ήταν απαραίτητο. “Ως Κυβέρνηση και κόμμα δεν θέλουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά οι καταστάσεις στην Τουρκία την επέβαλαν για να εμποδιστεί η τρομοκρατία και οι επιθέσεις”, ανέφερε.

Πάντως, ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και σύμμαχος στις εκλογές της 24ης Ιουνίου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επαναλαμβάνεται το σενάριο του 2001 με διαφορετικούς στόχους. “Στο ένα στόχος ήταν ο (πρώην Τούρκος Πρωθυπουργός) Μπουλέντ Ετζεβίτ, τώρα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν”, σημείωσε.

Αλλά ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ όταν Ευρωπαίος Πρέσβης του είπε κατά το ιφτάρ (πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) ότι η αύξηση του δολαρίου διευκολύνει τον ίδιο εκείνος απάντησε: “Ούτε το δολάριο να αυξηθεί, ούτε εμένα να διευκολύνει. Τίποτα που δεν διευκολύνει τον λαό μου δεν διευκολύνει ούτε και μένα”.

Η υποψήφια του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε σε προεκλογική της συγκέντρωση πως μετά τις 24 Ιουνίου θα ρίξει την τιμή του δολαρίου και κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επειδή δεν τερματίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
25/05/2018 12:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: