“Αυτοκράτορας” θέλει να γίνει ο Ταγίπ Ερντογάν: Το Ισραήλ και η Κύπρος τον …παρακολουθούν




Κινήσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, που θα καταστήσουν την Τουρκία ηγέτιδα χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο κάνει η Άγκυρα, αντιμετωπίζοντας ωστόσο δυσκολίες και αντιδράσεις, αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Αξιοποιώντας την κρίση στη Γάζα και χρησιμοποιώντας τους Παλαιστίνιους, ο Ερντογάν θεωρεί πως στα πρότυπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μπορεί να καταστεί ο «πατέρας» των μουσουλμάνων και η Τουρκία η… πατρίδα.

Έχει επιλέξει το Ισραήλ ως το αντίπαλο δέος και επιχειρεί διά της ισχύος να διαδραματίσει αναβαθμισμένο και ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτή την προσπάθειά της, η Τουρκία αντιμετωπίζει προδήλως μεγάλες δυσκολίες και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο στόχος να καταστεί ηγέτιδα χώρα φαντάζει ανέφικτος.

Οι παρεμβάσεις, που έκανε με αφορμή την επίθεση των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων, προκάλεσαν ήδη πολλές αντιδράσεις. Ακόμη και μεταξύ των Παλαιστινίων. Καταγράφονται αντιδράσεις από Αίγυπτο, Ιορδανία, όπως και από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επί του παρόντος φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει πείσει το Κατάρ και τη Χαμάς, την οποία χρηματοδοτεί. Οι δυσκολίες δεν φαίνεται, ωστόσο, να πτοούν τον Ερντογάν, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, θεωρεί πως ο πρώτος και βασικότερος σχεδιασμός που είναι αδιαπραγμάτευτος είναι ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, το κλίμα παραπέμπει στο 2010 όταν το πλοίο «Mavi Marmara», στο οποίο επέβαιναν (με εντολές Ερντογάν) Τούρκοι ακτιβιστές με στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς κομάντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ισραηλινό ΥΠΕΞ, στο οποίο ενίοτε ακούγονταν φωνές για να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, ακόμη και σε περιόδους έντονων αντιπαραθέσεων, τώρα είναι έξω φρενών με τους Τούρκους. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, για τη συμπεριφορά που επιδείχθηκε σε βάρος του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα. Οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν να φωτογραφηθεί η αποχώρηση του πρέσβη από την Τουρκία, γεγονός που έχει ενοχλήσει σφόδρα το Τελ Αβίβ.

Η κυπριακή πλευρά παρακολουθεί με προσοχή τα δεδομένα και καταγράφει ό,τι συνδέεται με τη Λευκωσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: