Αυτή είναι η θρυλική ιστορία του υποβρυχίου “Κατσώνης”: Η δράση του και το ηρωικό τέλος




Ενενήντα χρόνια μετά την ναυπήγηση και την ένταξή του στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, οι δύτες κατάφεραν να εντοπίσουν το ιστορικό υποβρύχιο «Κατσώνης», ανοιχτά της Σκιάθου.

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» που έφερε το κωδικό όνομα «Υ1» ναυπηγήθηκε το 1928 και στις 21 Ιουνίου της ίδια χρονιάς εντάχθηκε στον ελληνικό στόλο μαζί με το όμοιό του το θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής».

Το πλήρωμά του έγραψε λαμπρές σελίδες στην ναυτική ιστορία της χώρας μας με τη δράση του τόσο κατά την ιταλική εισβολή όσο και στον πόλεμο για την απελευθέρωση από την γερμανική κατοχή.

Από την πλούσια ιστορία του υποβρυχίου ξεχωρίζουν η βύθιση του ιταλικού ατμόπλοιου Quento κοντά στις γιουγκοσλαβικές ακτές στις 31.12.1940, ενώ το αποκορύφωμα των επιτυχιών του ήταν την άνοιξη του 1943.

Μέλη του πληρώματος του Υ/Β Κατσώνης στον πυργίσκο του. Διακρίνεται το όνομα του σκάφους – Πηγή: Υδρογραφική Υπηρεσία

Στις 2 Απριλίου βυθίζει το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό Tergeste στο Γύθειο και τρεις ημέρες μετά το ισπανικό ατμόπλοιο San Isidro Labrado. Στις 29 Μαΐου άλλο ένα ισπανικό ατμόπλοιο το Rigel βουλιάζει από τις τορπίλες του «Κατσαντώνης», ενώ συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ο πλοίαρχος και τέσσερα μέλη του πληρώματος του ισπανικού σκάφους.

Στις 14 Σεπτεβρίου 1943 το «Κατσώνης» έχει στήσει «καρτέρι» σε ένα γερμανικό πλοίο με σκοπό να το βυθίσει, δίνοντας ένα ακόμα πλήγμα στον εχθρό, όμως εντοπίζεται από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101, που επί της ουσίας δεν είναι άλλο από το επιταγμένο πρώην ελληνικό πλοίο «Στρυμών».

Οι Γερμανοί ρίχνουν βόμβες βυθού και αναγκάζουν τον κυβερνήτη, Βασίλη Λιάσκο να διατάξει ανάδυση και έφοδο δια πυροβόλου, όμως το γερμανικό σκάφος εμβολίζει το υποβρύχιο με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης και άλλα 31 μέλη του πληρώματος να πέσουν ηρωικά εν ώρα καθήκοντος. Άλλοι 17 άνδρες συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι και μόλις τρεις κατόρθωσαν να διαφύγουν κολυμπώντας.

Ο εντοπισμός του υποβρυχίου «Κατσώνης» είναι η τελευταία ίσως σελίδα της ένδοξης ιστορίας του θρυλικού αυτού σκάφους.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: