Αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας και Ιταλίας ετοιμάζει η Κομισιόν, λέει FAZ




Ριζική αλλαγή της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με επίκεντρο την Frontex, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας FAZ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι που διεξάγονται ανά διαστήματα, δείχνουν μεγάλα ελλείμματα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ –κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία- αλλά και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται σε μια νέα πολιτική, αλλά και σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναμένεται μέχρι το 2027 να φθάσουν τα 36 δις ευρω.

Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης θα βρίσκεται η Frontex, η οποία θα μετατραπεί σε αυτόνομο σώμα φύλαξης των συνόρων. Μέχρις στιγμής 2.000 άτομα υπηρετούν στην Frontex, ο αριθμός των οποίων αναμένεται στο μέλλον να φθάσει στα 10.000.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα παραχωρούν υπαλλήλους τους στην Frontex για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ τα σχέδια της Κομισιόν προβλέπουν ότι στο μέλλον την υπηρεσία αυτή θα επανδρώνουν μόνιμα στελέχη.

Επίσης, η Frontex θα αποκτήσει τον δικό της ενισχυμένο στόλο σκαφών, αλλά και μοντέρνα τεχνολογία, όπως τα μην επανδρωμένα drones. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα σώμα Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων.

Όμως, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να μοιρασθούν την εθνική τους κυριαρχία με την ΕΕ. Η FAZ σημειώνει πως στις ευρωπαϊκές Συνθήκες αναφέρεται πως η εθνική ασφάλεια παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Η ΕΕ όμως σταδιακά προχωρά σε ένα ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –τα σχέδια της οποίας βρίσκουν μεγάλη αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- θα πρέπει να αναμορφώσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 06/05/2018 19:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: