File Photo: Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υπάρχουν άμεσες δυνατότητες για επενδύσεις, πρέπει να υλοποιηθούν σύντομα, λέει ο Πιτσιόρλας

Το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή στην πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη είναι ο χρόνος, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσόρλας.

«Για να υπάρξει ισχυρή επίδραση στην πορεία της οικονομίας μας χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε λίγο χρόνο. Επενδύσεις, όπως και άμεσες δυνατότητες για νέες επενδύσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρόνο, ώστε να λειτουργήσουν σωρευτικά και να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ότι το κλίμα που υπάρχει με την πληθώρα των μετώπων που έχουν ανοίξει -εθνικά, σκανδαλολογία κλπ.- δεν ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων ο υφυπουργός ανέφερε ότι, η στροφή της ΝΔ προς εθνικιστικές αντιλήψεις δίνει έναν αρνητικό τόνο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. «Για παράδειγμα, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ θα ανοίξει μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης -από κάθε άποψη- του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Αντιθέτως, η μη επίλυση στερεί από τη χώρα μας δυνατότητες. Επίσης, η εμπέδωση της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς θα συμβάλλει θετικά στην προσέλκυση επενδύσεων. Αντιθέτως, η διαιώνιση αυτής της σκιάς αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα».

Τέλος, σχολιάζοντας τη θέση υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης ως υποστηρικτικού πλαισίου για την οικονομία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού και θα παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές είπε ότι η άποψη που υποστηρίζει ότι πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο φθηνού δανεισμού από τους εταίρους μας κι όχι από τις αγορές, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να σταθεί μόνη της κι ότι πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας.

«Μόνο που αυτό δεν θα περιλαμβάνει απλώς ευνοϊκούς όρους δανεισμού, αλλά και πολύ ισχυρά ανταλλάγματα για αυτούς τους ευνοϊκούς όρους. Αυτόν ακριβώς τον κύκλο πρέπει να σπάσουμε και θα τον σπάσουμε, εφόσον ξεκάθαρα δεσμευτούμε εμείς οι ίδιοι σε μια πορεία διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Εάν η αντιπολίτευση επέλεγε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση από αυτήν τη σκοπιά, τότε θα είχε μια θετική συνεισφορά» κατέληξε ο υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τον Αύγουστο να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ανάγκη για βοήθεια στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της.

«Υπάρχει δυνατότητα για προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε επίσης. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη ενός σχεδίου ανασυγκρότησης από συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Ως προς την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης νομίζω ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Βεβαίως η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων όπως μονότονα επαναλάμβανε ο αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης. Θεωρώ λοιπόν ότι στην παρούσα Βουλή μπορεί να διαμορφωθεί ο συσχετισμός για το άνοιγμα της διαδικασίας για μια ουσιαστική αναθεώρηση υπό τον όρο βεβαίως ότι θα υπάρξουν οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την πραγμάτωση αυτής της δυνατότητας. Η ΝΔ βλέπει τη δυνατότητα πλειοψηφίας για προοδευτική αναθεώρηση και αντιδρά αρνητικά στο άνοιγμα της διαδικασίας. Από μόνη της όμως δεν έχει τη δύναμη να την ανακόψει».

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί από την στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης που προωθεί ο κ. Ερντογάν… Η ένταση εξυπηρετεί τα δικά του σχέδια και μόνον. Εμείς πρέπει να αποκαλύπτουμε καθημερινά την προκλητικότητα και να απαντάμε με θετικές πρωτοβουλίες, πατώντας στο Διεθνές Δίκαιο και αξιοποιώντας τις διεθνείς μας συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, αιχμή των πρωτοβουλιών μας το επόμενο διάστημα πρέπει να αποτελέσει η αναθέρμανση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα πρέπει σήμερα να καταλάβει ότι η δίκαιη επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι αυτή που θα σταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο και θα αφαιρέσει το έδαφος για κινήσεις αποσταθεροποίησης».

01/04/2018 16:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Be the first to comment on "Υπάρχουν άμεσες δυνατότητες για επενδύσεις, πρέπει να υλοποιηθούν σύντομα, λέει ο Πιτσιόρλας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*