“Βόμβες” από τη Γερουσία εναντίον του Ερντογάν: Λένε όχι στην πώληση των F-35




Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ζήτησε να αποτραπεί η παραχώρηση στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-35 Lightning II λόγω της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Θέτουν ως όρο αν δεν αφεθεί ελεύθερος να μην πωληθούν τα αεροπλάνα.

Οι γερουσιαστές James Lankford, Jeanne Shaheen και Thom Tillis, εισήγαγαν νομοσχέδιο με στόχο να μπλοκάρουν την μεταφορά των F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin στην Τουρκία, η οποία επιδεικνύει αντιαμερικανική συμπεριφορά και επίσης να μην αποδοθεί στη χώρα ο ρόλος συντήρησης των εν λόγω αεροπλάνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 116 τέτοια μαχητικά, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα στο είδος τους.

Ο κ. Lankford δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “συνέχισε την πορεία της απερίσκεπτης διακυβέρνησης και παραβίασης του κράτους δικαίου” και κατέστησε επικίνδυνη τη μεταφορά της ευαίσθητης τεχνολογίας των F-35 στην κυβέρνησή του “.

Πρόσθεσε ότι «οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς πέφτουν ολοένα και περισσότερο εκτός λειτουργίας, και σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ”.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή:

“Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να έρχεται όλο και πιο κοντά στη Ρωσία, καθώς κρατά έναν αθώο Αμερικανό πάστορα στη φυλακή για να τον χρησιμοποιήσει ως πιόνι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταμείβουν την κατοχή ομήρων Αμερικανών πολιτών. Αυτή η ενέργεια θα αντιμετωπιστεί αντίθετα με το είδος των κυρώσεων που θα έθετε αυτό το νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Tillis, τόνισε ότι παρόλο που η Τουρκία είναι από καιρό ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, “η άρνηση των δικαιωμάτων των Αμερικανών που τηρούν το νόμο υπονομεύει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας”.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι το Κογκρέσο θα επιδιώξει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της μεταφοράς αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία”.

Το νομοσχέδιο θεωρείται μία ακόμα προσπάθεια των Αμερικανών νομοθετών να αναγκάσουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον πάστορα, ο οποίος φυλακίστηκε πριν από 18 μήνες, αφού κατηγορήθηκε ότι βοήθησε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και τον Ιμάμη Γκιουλέν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν.

Ως γνωστόν, ο Μπράνσον, που βρίσκεται στην Τουρκία για 23 χρόνια ως πάστορας της Εκκλησίας της Ανάστασης αρνήθηκε τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Οι γερουσιαστές ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ως μέρος ενός φορολογικού νόμου για το 2019, αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον.

Οι νομοθέτες είχαν προηγουμένως ζητήσει την παρακράτηση στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία, καθώς η σχέση μεταξύ του μέλους του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το μέλος μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων David Cicilline, πρότεινε την παρεμπόδιση της πώλησης F-35 και χειροβομβίδων στην Τουρκία για να αναγκάσει την κυβέρνησή της να συμμορφωθεί με το αμερικανικό δίκαιο μετά τις επιθέσεις τον Μάιο του 2017 σε διαδηλωτές, έξω από την οικία του Τούρκου πρεσβευτή, στην Ουάσιγκτον.

ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: TURKEY-Lankford-Shaheen-Tillis-F-35-Turkey-SENATE

ΠΗΓΕΣ: THE HILL, WASHINGTON EXAMINER

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: