“Βλέπει” έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια ο Τόμσεν: Να ξεκαθαρίσουν τα μέτρα για το χρέος




Παρουσιάστηκε αισιόδοξος ξαφνικά, για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παραμείνει εκτός των QE, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσβαση της στις αγορές, είπε, θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Παρουσιάστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα το επιτύχει αυτό.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ χρειάζεται να έχουν ξεκαθαρίσει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να εισηγηθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος για την Ελλάδα.

Επίσης ξεκαθάρισε πως τώρα θα πρέπει να υπάρξει η στρατηγική και η ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος, ενώ η εφαρμογή τους θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος και να συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής.

Πάντως ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους δείχνοντας πως δεν θα επιθυμούσε κάθε φορά οι αποφάσεις να απαιτούν την έγκριση του Eurogroup ή κοινοβουλίων.

Για το χρόνο λήξης του προγράμματος ο Τόμσεν ανάφερε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει την ίδια λήξη με εκείνο του ESM και πως για ενεργοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον χρόνος για μια αξιολόγηση.

Έτσι, υπέδειξε πως ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος δεδομένου ότι θα πρέπει να συνταχθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Ταμείο αμέσως μετά τα τέστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς αν η καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παραμείνει εκτός QE, ο είπε ότι πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Για το χρόνο μείωσης του αφορολόγητου δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά τόνισε πως το Ταμείο εστιάζει στη συσχέτιση της δημοσιονομικής πολιτικής με την ανάπτυξη της Ελλάδος.

«Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (…) αλλά αυτό πρεπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», τόνισε.

Για το εάν το Ταμείο επιμένει στο να προβλεφθούν 10 δις ευρώ για μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις είπε πως υπάρχει σε εξέλιξη το τεστ αντοχής των τραπεζων το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα και πως το Ταμείο θα αναμένει το αποτέλεσμα του stress test για να συντάξει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του που θα καταδείξει εαν υπάρχει ανάγκη για αυτό ή όχι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: