Τρομοκράτης της Χαμάς ήταν για τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στη Γάζα




Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε την Τρίτη ότι ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από σφαίρες ισραηλινού στρατιώτη στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μέλος του ένοπλου βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
Τη δήλωσή του απέρριψε αμέσως συνάδελφος του Γιάσερ Μουρτάτζα, χαρακτηρίζοντάς τη «γελοία».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι η εταιρεία για την οποία εργαζόταν ο Μουρτάτζα, το πρακτορείο Ain Media, είχε λάβει πρόσφατα την υπόσχεση ότι θα της χορηγηθεί χρηματοδότηση και εξοπλισμός από τη USAID, αλλά πρόσθεσε ότι, για τεχνικούς λόγους, δεν της έχει δοθεί εξοπλισμός ως τώρα.

Ο Λίμπερμαν υποστήριξε πως ο Μουρτάτζα, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των νέων πολυαίμακτων επεισοδίων στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ήταν «ένας τρομοκράτης που ανήκε στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς» και πρόσθεσε ότι είχε «βαθμό αντίστοιχο με αυτόν του λοχαγού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μουρτάτζα πληρωνόταν από τη Χαμάς από το 2011 και χρησιμοποιούσε ένα τηλεχειριζόμενο μικρό αεροσκάφος για συλλογή πληροφοριών για τα ισραηλινά στρατεύματα που είναι αναπτυγμένα κατά μήκος των συνόρων, του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς, ούτε για το εάν πράγματι ο Μουρτάτζα τράβαγε πλάνα με drone εφοδιασμένο με κάμερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Παρασκευής 6ης Απριλίου, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά στελέχους του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την ένωση των παλαιστινίων συντακτών, πέντε δημοσιογράφοι και φωτοειδησεογράφοι τραυματίστηκαν την Παρασκευή παρότι φόραγαν γιλέκα που ανέγραφαν «Τύπος».
Ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ο Κριστόφ Ντελουάρ, καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αγανάκτηση τα πυρά που βάλλονται εσκεμμένα από τον ισραηλινό στρατό εναντίον δημοσιογράφων».

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Μουρτάτζα στοχοθετήθηκε και γιατί ή αν χτυπήθηκε από ατύχημα.
Ο Μουρτάτζα, δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του στα τοπικά
ΜΜΕ, εργαζόταν για το Ain Media, που εδρεύει στη Γάζα, και ήταν ειδικευμένος στην παραγωγή ντοκιμαντέρ. Πρόσφατα, είχε εργαστεί για να παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στον πόλεμο του 2014 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, το οποίο μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Ο Ρούσντι αλ Σάρατζ, διευθυντής και συνιδρυτής με τον Μουρτάτζα του πρακτορείου Ain Media, απέρριψε τις δηλώσεις του Λίμπερμαν, τις οποίες χαρακτήρισε «γελοίες».

«Ο Γιάσερ δούλευε στον Τύπο εδώ και χρόνια κι είχε γυρίσει φιλμ για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για την Κίνα και άλλους», είπε και πρόσθεσε: «Δολοφόνησαν έναν δημοσιογράφοι και οφείλουν να ομολογήσουν το έγκλημά τους».
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε -το κίνημα του οποίου χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τις
ΗΠΑ- παρέστη στην κηδεία του δημοσιογράφου και του απέτισε φόρο τιμής.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε την Τρίτη, η Χαμάς ανέφερε ότι έχει στην διάθεσή της στιγμιότυπα βίντεο που αποδεικνύουν ότι ο Μουρτάτζα φόραγε γιλέκο που έγραφε «PRESS» όταν χτυπήθηκε και ότι χρησιμοποιούσε κάμερα, όχι drone, όταν τον πυροβόλησε ισραηλινός στρατιώτης. Η Χαμάς δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Λίμπερμαν περί του ότι ο δημοσιογράφος ανήκε στην οργάνωση.

1/04/2018 03:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: