Το “βρώμικο παιχνίδι” Ερντογαν: Ανταλλαγή των Ελλήνων με τους “8” και “ελευθέρας” στο Αιγάιο




Ο Ερντογαν αποκαλύφτηκε  χθες ότι τόσο καιρό δούλευε βασει σχεδίου για ο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατά φυλακισμένους στην Ανδριανούπολη  χωρίς να  τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. ζήτησε ευθαρσώς πλέον την ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. Παράλληλα ούτε λίγο ουτε πολύ ζήτησε να τον αφήσει η Ελλάδα να αλωνίζει ελέυθερα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου,  είπε πως αν η Ελλάδα επιστρέψει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τότε κι εκείνοι θα επιστρέψουν τους δύο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη Βάρνα τους ζήτησαν να δώσουν πίσω τους Έλληνες στρατιωτικούς. “Κι εμείς τους είπαμε ‘εάν ζητάτε από εμάς κάτι τέτοιο πρώτα υπάρχουν οι FETO που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Και αυτοί είναι στρατιώτες. Πρέπει να μας τους δώσουν. Εάν μας τους δώσουν κι εμείς ταυτόχρονα τους βάζουμε στο τραπέζι. Επειδή αυτοί έχουν παραβιάσει τα σύνορα.

Στο παρελθόν άλλωστε δικοί μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην Βάρνα απάντησαν πως για να έρθει στην ατζέντα της Τουρκίας το θέμα της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. “Τότε κι εμείς θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στη δικαιοσύνη, είπαμε και έτσι κλείσαμε το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα είναι σε πολύ διαφορετική θέση αυτή τη στιγμή. Εμείς αυτό δεν καταφέρνουμε να το εξηγήσουμε στην Ελλάδα”, ανέφερε.

Η αποκάλυψη του Ερντογάν προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος σε τουήτ του ανέφερε ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου επιβεβαιώνεται ότι οι δύο Έλληνες είναι όμηροι.

Για τη σημαία  τις βραχονησίδες και το Αιγαίο

Για το θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει να ρωτηθεί η Ελλάδα τί κάνει. “Τί αρρώστια είναι αυτή που τους έπιασε και μπήκαν σε αγώνα τοποθέτησης σημαίας τρεις τύποι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Αφού εσείς ξέρετε πως αν εκεί γίνει κάτι θα πάρετε αμέσως απάντηση. Τελικά το έκαναν αυτό και αμέσως οι κομάντο μας επενέβησαν εκεί και κατέβασαν τη σημαία επαναφέροντας τις βραχονησίδες στη προτέρα τους κατάσταση. Δηλαδή εμείς σε αυτή τη διαδικασία δεν θέλουμε να θερμαίνονται τα νερά στο Αιγαίο.

Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Εμείς βλέπουμε την Ελλάδα σαν γείτονά μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έστω και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα θέλουμε να τα ξεπεράσουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Ας καθίσουμε στο τραπέζι και ας τα αφήσουμε αυτά στην άκρη. Τόσα μέτρα από εδώ, τόσα μέτρα από εκεί. Η θάλασσα, ο αέρας…Από δω τα αεροπλάνα, τα πλοία ας έρχονται και ας περνούν ελεύθερα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας: “Γιατί επισκιάζουμε την ειρήνη, την κηλιδώνουμε; Πλέον έχουμε ανάγκη για ειρήνη στον κόσμο”.

Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία και τα αεροπλάνα

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι για χρόνια δεν ήταν λίγος ο αριθμός των Ρωμιών συμπολιτών τους. “Ήταν δέκα χιλιάδες, εκατό χιλιάδες…έτσι ήταν. Αλλά δυστυχώς λόγω κάποιων λανθασμένων συμπεριφορών στη δική μας χώρα δυστυχώς οι Ρωμιοί συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να πάνε στην Ελλάδα. Κι εμείς κάναμε λάθη. Πρέπει κι εμείς να το δούμε αυτό.

Τώρα λέμε ελάτε, ο Τσίπρας στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός είναι νέος και δυναμικός, θέλει να κάνουμε ένα νέο βήμα. Στη τελευταία επίσκεψή μου είδα τον Πρόεδρο να έχει την ίδια διάθεση. Ελάτε λοιπόν να τα βάλουμε αυτά στο τραπέζι και να αφήσουμε τους καβγάδες του τύπου ‘εσύ πήρες περισσότερα; Εγώ έδωσα περισσότερα;’ Στο τέλος αυτή είναι θάλασσα κι αυτός είναι αέρας. Ας περάσουν ελεύθερα από εδώ τα πλοία, ας πετάξουν τα αεροσκάφη μας κλπ”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία είναι απειλή για την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “εάν εκείνοι το αποδέχονται έτσι, εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Αλλά εμείς στα καλά καθούμενα δεν έχουμε καμιά αρρώστια να απειλήσουμε κανέναν”.

Πηγή: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: