Το πλέον αισιόδοξο Eurogroup για την Ελλάδα: Θετικά μηνύματα από όλες τις πλευρές




Με τη θετικότερη αύρα για την Ελλάδα εδώ και οκτώ χρόνια ξεκινά το σημερινό Eurogroup καθώς τόσο ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, όσο και ο επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έχουν κάνει λόγο για μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας.

Σεντένο: Περιμένουμε από τον Τσακαλώτο το αναπτυξιακό σχέδιο

Ο Μάριο Σεντένο εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.
Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Σολτς: Ίσως έχουμε μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σήμερα για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης.
“Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μοσκοβισί: Πρέπει να βρούμε λύση για την ελάφρυνση του χρέους

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στη Σόφια.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.

Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.

Τον Ιούνιο θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα

Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τον Ιούνιο, εμφανίστηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Ακόμα περιμένουμε κάποιες αποφάσεις και κάποιες περισσότερες ενέργειες από την Ελλάδα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε μια συμφωνία…τον Ιούνιο», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο Λεμέρ δήλωσε: «Αυτό το πλαίσιο (για την ελάφρυνση χρέους) πρέπει να είναι σαφές, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο για τις αγορές. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια συμφωνία σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες».

27/04/2018 11:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σόφια, Βουλγαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: