Το πιθανότερο σενάριο: Παρακρατικοί δολοφόνησαν δημοφιλή πολιτικό στη Βραζιλία




Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας, ο Χαούλ Ζούνγκμαν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πιο βάσιμο σενάριο με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ερευνών για τη δολοφονία μιας μαύρης ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου στο Ρίου ντε Ζανέιρου, της Μαριέλε Φράνκο, πριν από έναν μήνα, είναι ότι τη διέπραξαν παραστρατιωτικοί που δρουν στη μεγαλούπολη.

Από την εκτέλεση, τη 14η Μαρτίου, της 38χρονης χαρισματικής ακτιβίστριας και πολιτικού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη. Η Φράνκο, γεννημένη σε φαβέλα, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη για τον αγώνα που έδινε εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας και υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Οι έρευνες κινήθηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις, πάντως «η πιθανότερη υπόθεση είναι ότι επρόκειτο για ενέργεια των παραστρατιωτικών του Ρίου ντε Ζανέιρου», δήλωσε ο Ζούνγκμαν στο βραζιλιάνικο ραδιοφωνικό δίκτυο CBN.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για «μία ή δύο πιο βάσιμες εκδοχές» πρόσθεσε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας πως έχει συναίσθηση της «επίπτωσης» που είχε η δολοφονία της πολιτικού.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είχαν χρειαστεί αντίστοιχα δύο και τρεις μήνες για να εξιχνιαστούν οι δολοφονίες, το 2011 και το 2013, δύο γνωστών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Μαριέλε Φράνκο και ο οδηγός της έγιναν κόσκινο από τις σφαίρες αγνώστων που καταδίωξαν το αυτοκίνητό της και άνοιξαν πυρ στη μέση του δρόμου έπειτα από μια δημόσια εκδήλωση στην οποία είχε μιλήσει η δημοτική σύμβουλος στο Ρίου ντε Ζανέιρου.

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συγκινησιακή φόρτιση και μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα της Βραζιλίας. Εκδηλώσεις μνήμης οργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη μεγαλούπολη για τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη δολοφονία της.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η δολοφονία της θα διαλευκανθεί, σε μια χώρα που θεωρείται από τις βιαιότερες στον κόσμο και όπου στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ανθρωποκτονίες μένουν ατιμώρητες.

Οι παραστρατιωτικοί αρχικά έτυχαν σχετικά θετικής υποδοχής από κατοίκους στις φαβέλες, όπου ζει υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες το ένα τέταρτο του πληθυσμού στο Ρίου ντε Ζανέιρου, καθώς εξεδίωξαν τις συμμορίες που διακινούσαν ναρκωτικά για να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο.

Αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν -απόσπαση χρημάτων με υπερχρέωση του γκαζιού ή της πρόσβασης στο διαδίκτυο, για παράδειγμα- και η βιαιότητά τους πολύ γρήγορα έστρεψε εναντίον τους τον πληθυσμό στις φτωχοσυνοικίες.

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή στην Μπραζίλια να εξιχνιάσει τη δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο.

Η εκτέλεση της πολιτικού διαπράχθηκε λίγες ημέρες αφού ανατέθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ στον βραζιλιάνικο στρατό να επέμβει στην Πολιτεία Ρίου ντε Ζανέιρου για να αντιμετωπιστεί η έξαρση των βίαιων εγκλημάτων που τη σάρωσε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

17/04/2018 05:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μπραζίλια, Brazil

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: