Το Παρίσι συγχαίρει τον Σίσι και δηλώνει αποφασιστικά στο πλευρό της Αιγύπτου κατά της τρομοκρατίας




Η κυβέρνηση της Γαλλίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος κέρδισε νέα θητεία στο αξίωμα, και πρόσθεσε ότι στέκει «αποφασιστικά» στο πλευρό του Καΐρου στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Σίσι, χωρίς αντίπαλο στην πραγματικότητα, επανεξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου με το 97% των ψήφων, κατά τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

«Η Γαλλία εύχεται στον πρόεδρο Σίσι η δεύτερη θητεία του να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία», ανέφερε την Τρίτη η Ανιές Βον Ντερ Μιλ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Η γαλλική διπλωματία «ελπίζει ότι η επανεκλογή του θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τις θεμιτές προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού για ασφάλεια, ευημερία και πλήρεις ελευθερίες εντός του συνταγματικού πλαισίου», πρόσθεσε η ίδια.

Το Παρίσι και το Κάιρο, που ανησυχούν για το κενό εξουσίας στη Λιβύη και την απειλή που εγείρει η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Αίγυπτο, έχουν συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους επί των ημερών του Σίσι στην εξουσία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι επιλέγει να παραβλέπει τις αθρόες, όπως καταγγέλλουν, παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αιγυπτιακές αρχές.

Αφού φιλοξένησε τον Σίσι στο Παρίσι τον Οκτώβριο, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι δεν επαφίεται στον ίδιο να κάνει «διαλέξεις» στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για ζητήματα ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

«Η Γαλλία στέκει αποφασιστικά στο πλευρό της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας, την προσπάθεια επίλυσης των κρίσεων στην περιοχή και την ανάπτυξη της συνεργασίας στα Ηνωμένα Έθνη, στην Αφρική και στη Μεσόγειο», είπε η Βον Ντερ Μιλ και πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα συνεχίζει τον διάλογο με το Κάιρο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

04/04/2018 05:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: