Το Ισραήλ επιδιώκει συμφωνία με Κύπρο για το “Αφροδίτη”, δήλωσε ο Στάινιτς




Το Ισραήλ επιδιώκει να επιτύχει σύντομα μια συμφωνία με την Κύπρο που θα ρυθμίζει τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με το κοίτασμα «Αφροδίτη», δήλωσε στο Bloomberg o Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ για το «Αφροδίτη», κρατούν πίσω την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Οι εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα στο «Αφροδίτη», συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch Shell, και των εταιρειών που αναπτύσσουν το Λεβιάθαν, βρίσκονται σε συνομιλίες για να συνδυάσουν τους πόρους και από τα δύο κοιτάσματα και να πουλήσουν το φυσικό αέριο στο τερματικό υγροποίησης της Shell στην Αίγυπτο.

Το Ισραήλ επιδιώκει να επιτύχει σύντομα μια συμφωνία που θα ρυθμίσει τα θέματα «μια για πάντα» τώρα που έχουν περάσει οι εκλογές στην Κύπρο, δήλωσε ο κ. Στάινιτς, ενώ ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας δεν θέλησε να σχολιάσει στο Bloomberg, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Ισραήλ για το «Αφροδίτη».

«Είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον της Κύπρου να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Στάινιτς. «Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τόσο πολύ», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή εταιρεία ISOP, στην οποία έχει παραχωρηθεί το γειτονικό προς την «Αφροδίτη», ισραηλινό τεμάχιο «Ισάι», ενημέρωσε πρόσφατα τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας ότι η εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» θα οδηγήσει σε εξόρυξη ποσοτήτων αερίου που ανήκουν και στο Ισραήλ.

Η θέση του ισραηλινού Υπουργείου είναι ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος καθιστά αναγκαία τη συμφωνία μεταξύ των μερών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των δύο χωρών στο κοίτασμα και λαμβάνει χώρα διάλογος με την Κύπρο για το θέμα.

Κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο παρελθόν στο ΚΥΠΕ ότι η απαίτηση αυτή, που χρονολογείται, είναι παράλογη αφού και η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχθεί επισήμως ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε στο Ισάι “είναι αμελητέα και μη ανακτήσιμη”.

Στόχος η συμφωνία για πώληση αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα προσπαθεί να ολοκληρώσει τις συμφωνίες εργασίας με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να αγοράσουν φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι το τέλος του έτους.

«Συζητούμε πολύ σοβαρά για τον αγωγό που θα περνά από τη Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Στάινιτς , αναφερόμενος στον αγωγό EastMed που προωθείται από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι εργάζονται σε ένα πλαίσιο και ότι η ημερομηνία στόχος για υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είναι το τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη αποτελεί μια ελκυστική αγορά για τις χώρες της περιοχής, αφού παρόλο που η ζήτηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή κατά την επόμενη δεκαετία, η ΕΕ επιθυμεί να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές πέραν από τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Αναφέρεται ωστόσο ότι η προοπτική το μεσογειακό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη είναι ακόμα μακριά, αφού ο αγωγός δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2025 τουλάχιστον. Θα είναι μήκους 2000 χιλιομέτρων περίπου και σε ορισμένα σημεία 3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα, κάτι που τον καθιστά τον μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο.

ΚΥΠΕ – Bloomberg

ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/04/2018 19:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: