Την θανατική ποινή αντιμετωπίζει η Γαλλίδα τζιχαντίστρια που κρατείται στη Βαγδάτη




Η Γαλλίδα Μελινά Μπουγκεντίρ, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε επτά μήνες φυλάκιση για «παράνομη είσοδο» στο Ιράκ, θα δικαστεί ξανά με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», σύμφωνα με απόφαση του εφετείου, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Η νέα της δίκη θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου, διευκρίνισε η πηγή αυτή. «Επανεξετάζοντας την υπόθεση, το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται απλώς για μια απλή παράνομη είσοδο στο ιρακινό έδαφος διότι γνώριζε ότι ο σύζυγός της θα εντασσόταν στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και τον ακολούθησε γνωρίζοντας τους σκοπούς του», εξήγησε.

Η 27χρονη γυναίκα κινδυνεύει αν κριθεί ένοχη να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με τον ιρακινό ποινικό κώδικα, για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, παρότι δεν ήταν μαχήτρια.

Τον Φεβρουάριο είχε καταδικαστεί σε επτά μήνες φυλάκιση και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί στη Γαλλία.

Η Μπουγκεντίρ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στη Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα στο Ιράκ του ΙΚ, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της τα τρία εκ των οποίων έχουν πλέον επαναπατριστεί.

Μια άλλη Γαλλίδα τζιχαντίστρια, η Ντζαμιλά Μπουτουταού, 29 ετών, καταδικάστηκε στις 17 Απριλίου σε ισόβια κάθειρξη επειδή είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 280 αλλοδαποί τζιχαντιστές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή ισόβια από τα δικαστήρια της Βαγδάτης.

24/04/2018 11:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Βαγδάτη, Ιράκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: