Την ανάγκη επιστροφής στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν, τόνισαν Αβραμόπουλος και Ζεεχόφερ




Την απόφαση της Γερμανίας να άρει το καθεστώς των συστηματικών ελέγχων των επιβατών πτήσεων από την Ελλάδα χαιρέτισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας ότι κατέστη εφικτή χάρη στην παραδειγματική αποτελεσματική συνεργασία των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν», ενώ ο κ. Ζεεχόφερ πρόσθεσε ότι επιθυμία του Βερολίνου είναι «να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονική κατάσταση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

«Θέλω να αδράξω την ευκαιρία και να καλωσορίσω την απόφαση των γερμανικών αρχών να σταματήσουν τους συστηματικούς ελέγχους για επιβάτες που φθάνουν από την Ελλάδα. Η στενή συνεργασία μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών αστυνομικών αρχών υπήρξε κομβική προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό. Εκ μέρους της Κομισιόν θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μας και προς τις δύο πλευρές. Είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς δύο κράτη μέλη μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο Επίτροπος και σημείωσε κατ΄επανάληψη την ανάγκη επιστροφής στην ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν. «Αυτά τα μέτρα (ενν. των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν) δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα», ανέφερε, αλλά εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει κατανόηση για την γερμανική θέση, ενώ η ενημέρωση που έλαβε από το Βερολίνο ήταν ιδιαίτερα σαφής. «Προσπαθούμε όμως να βρούμε εναλλακτικές λύσεις», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην έκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και διπλωματών που έχει συγκαλέσει για την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την εξεύρεση έξυπνων εναλλακτικών λύσεων.

«Ο στόχος μας είναι κοινός: καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, καλύτερη λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και είπε χαρακτηριστικά ότι η Σένγκεν είναι η πιο χειροπιαστή συμφωνία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και πρέπει να προστατευθεί. «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να φανταστούν καν ότι θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Η Γερμανία είναι ηγετική δύναμη στην προσπάθεια αυτή, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια πρόκληση και αυτό ακριβώς εννοώ όταν μιλάω για κατανόηση», πρόσθεσε, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι διανύουμε την τελευταία φάση αυτής της μεταβατικής κατάστασης.

«Είμαστε απολύτως υπέρ του να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονική κατάσταση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Αυτό θα έχει επιτευχθεί όταν θα μπορούμε να πούμε αξιόπιστα στους πολίτες της Ευρώπης ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη μέσω του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι αυτή είναι η κατάσταση προς την οποία εργάζεται, εξηγώντας παράλληλα ότι, επειδή αυτό προς το παρόν δεν συμβαίνει, οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας πρέπει να συνεχιστούν, καθώς εκεί έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμών ατόμων που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Η Γερμανία πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επιθυμεί να παρατείνει για ακόμη έξι μήνες τους συστηματικούς ελέγχους στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζεεχόφερ, αυτός ο χρόνος δεν θα πρέπει απλώς να κυλήσει, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να βρεθούν «έξυπνα μέτρα», στο πλαίσιο της ασφάλειας των πολιτών όλης της Ευρώπης ώστε πιθανόν κάποια μέρα να μπορούμε να μην χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Ο Γερμανός υπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να συμμετάσχει και ο ίδιος στην σύσκεψη της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Κατέληξε δε τονίζοντας ότι η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον «έχει την σημασία της».

19/04/2018 21:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ της Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: