Τι συζήτησε ο Αλέξης με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ για τους δύο αξιωματικούς και το «κίνημα Γκιουλέν»




Του Ηλία Στεφανάκου

Σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον για την ώρα, από την πλευρά της Άγκυρας, προχώρησε εχθές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική πλευρά του θανάτου του 34χρονου πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, γύρω στις 18:30 το απόγευμα τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου, όσο και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου «οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον».

Σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα «κατά τη συνομιλία ο Έλληνα πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «ο Τούρκος πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο». Ενώ, παράλληλα, «οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν».

Με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής, τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Άγκυρα στη συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Αντίθετα, από την τουρκική πλευρά τέθηκε το ζήτημα του «κινήματος Γκιουλέν».

Εκτιμάται ως ιδιαίτερης σημασίας, σε μια κρίσιμη φάση για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά το τραγικό συμβάν, έσπευσε να χρησιμοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που όπως φαίνεται διατηρούνται ενεργοί, προκειμένου να κρατήσει αποστάσεις από το θανατηφόρο ατύχημα.

Πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος εχθές το βράδυ εξέφραζε στο HellasJournal.Com την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα πολύ γρήγορα μετά το ατύχημα, κάτι που σίγουρα εκτόνωσε μια κατάσταση που τον τελευταίο καιρό έχει φορτιστεί επικίνδυνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: