Τι σημαίνει η ισραηλινή επίθεση στην Συρία; Είναι κίνηση εναντίον της Ρωσίας με προεκτάσεις…




ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η επίθεση στην αεροπορική βάση της Συρίας, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αλλάζει δραματικά τους όρους του παιχνιδιού στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Αν και ουδείς ανέλαβε για την ώρα την ευθύνη η Ρωσία δείχνει το Ισραήλ ως υπεύθυνο και μάλιστα αναφέρει πως δύο (;) μαχητικά F-15I (η ισραηλινή έκδοση του F-15E Strike Eagle) εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους κατά της βάσης πετώντας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Από τους οκτώ πυραύλους οι πέντε αναχαιτίστηκαν αναφέρει η Μόσχα.

Ωστόσο ακόμα κι αν είναι έτσι τα ερωτήματα που γεννώνται για τη ρωσική-συριακή αεράμυνα είναι καίρια και φανερώνουν ότι, εντέλει, δεν κατόρθωσε να αποκρούσει μια συμβατική απειλή, αυτή των F-15Ι. Τι άραγε θα συνέβαινε αν αντί των F-15 οι Ισραηλινοί είχαν στείλει F-35; Ή μήπως έστειλαν και για αυτό Ρώσοι, Ιρανοί και Σύροι δε κατάλαβαν από πού τους ήρθε παρά αρκετές ώρες μετά;

Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα, εφόσον προέρχεται από το Ισραήλ, έχει ως βασικό στόχο όχι τον Άσαντ, που είναι του χεριού της Ιερουσαλήμ, αλλά των προστατών του, τη Ρωσία και το Ιράν. Για αυτό και το πλήγμα εκτελέστηκε κατά βάσης όπου υπάρχουν Ρώσοι και Ιρανοί. Και Ιρανοί σκοτώθηκαν. Η Μόσχα δεν παραδέχτηκε απώλειες αλλά αυτό δεν λέει κάτι καθώς έχει και σε άλλη περίπτωση αποκρύψει βαρύτατες ρωσικές απώλειες, όταν Ρώσοι μισθοφόροι, μαζί με δυνάμεις του Άσαντ επιτέθηκαν κατά Κούρδων και Αμερικανών και διαλύθηκαν.

  • Το Ισραήλ δείχνει με την κίνηση αυτή ότι ίσως το μορατόριουμ με τη Μόσχα τείνει προς κατάργηση και αυτό διότι η Μόσχα δεν περιορίζει την ιρανική επιρροή στην Συρία και επιτρέπει τον αφανισμό των Κούρδων από την Τουρκία. Το Ισραήλ δείχνει στη Μόσχα ότι δεν θα ανεχθεί πλέον άλλες κινήσεις που θεωρεί ότι απειλούν την εθνική του ασφάλεια και πως είναι αποφασισμένο να πράξει οτιδήποτε χρειαστεί, εναντίον οποιουδήποτε χρειαστεί.

Πριν λίγες ημέρες το Ισραήλ είχε καταγγείλει πως παράλληλα με τις «αυθόρμητες» διαδηλώσεις των συμμάχων της Τουρκίας Παλαιστινίων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το καθεστώς Άσαντ συγκέντρωσε δυνάμεις στο Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ, με τη δικαιολογία της ανάληψης επίθεσης κατά των ανταρτών. Η συριακή συγκέντρωση δυνάμεων παραβιάζει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Ιερουσαλήμ-Δαμασκού την οποία επέβλεπε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν καλά σημάδια για την περιοχή η οποία κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι. Αν η Μόσχα δεν περιορίσει τους συμμάχους της και συνεχίζει να επιτρέπει τα όσα τους επιτρέπει συν την χημική απειλή του Άσαντ ή των ανταρτών ο ορίζοντας θα μαυρίσει επικίνδυνα.

Το αν πρώτος στόχος μπορεί να είναι ο Άσαντ ή η Τεχεράνη θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και κυρίως των ΗΠΑ.

Επί του προκειμένου οι ΗΠΑ παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό. Η επίθεση στην συριακή βάση προφανώς θέτει σε δεύτερη μοίρα τις δηλώσεις Τραμπ περί αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία. Εφόσον δε οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί σχετικά με την ασφάλεια του Ισραήλ δύσκολα θα αποφύγουν την έμμεση έστω εμπλοκή.

  • Τώρα αν η επίθεση στο συριακό αεροδρόμιο ήταν εν γνώσει τους ή όχι είναι μια εύλογη απορία που δεν μπορεί, για την ώρα να απαντηθεί και έχει διττή ανάγνωση. Αν και εφόσον οι Αμερικανοί γνώριζαν, που είναι και το πιθανότερο, προφανώς ενέκριναν το πλήγμα με ότι αυτό σημαίνει. Αν δεν γνώριζαν τότε φαίνεται πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να «καθαρίσει» μόνο του εφόσον χρειαστεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: