“Θετική εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, στόχος η επανέναρξη”, λέει ο Προδρόμου




Θετική εξέλιξη είναι η συνάντηση που θα γίνει μεταξύ των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι ο αντικειμενικός στόχος τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μόλις μια συνάντηση με την κ. Σπέχαρ και ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες που γίνονται για την συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, το δείπνο», ανέφερε ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

«Πρέπει να επαναλάβουμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει», είπε.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «δεν πρόκειται, βέβαια, για συνάντηση διαπραγμάτευσης όμως είναι μια συνάντηση μέσα από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και βεβαίως να επαναλάβουμε ότι θα είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη, χωρίς ατζέντα και αυτό θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις».

Σε ερώτηση για την προετοιμασία απάντησε ότι «γίνεται προετοιμασία που αφορά τα Ηνωμένα Έθνη», προσθέτοντας ότι, «ενδεχομένως ένα μέρος του δείπνου να είναι κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών». Αυτά είναι ζητήματα τα οποία προετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση για την ημερήσια διάταξη του δείπνου είπε ότι «δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, δεν υπάρχει τραπέζι διαπραγματεύσεων για να είναι όλα τα θέματα στο τραπέζι, οι δύο ηγέτες είναι ελεύθεροι να ανταλλάξουν απόψεις, να θίξουν ζητήματα που τους απασχολούν και επαναλαμβάνω ο αντικειμενικός στόχος, τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά, ελπίζω τελικά και για τις δύο πλευρές είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπου θα υπάρχει και ατζέντα».

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν έχουν επιλεγεί κάποια θέματα για τα οποία μεταφέρουν θέσεις τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ερώτηση αν υπήρξε δική μας συγκατάθεση στο αίτημα Ακιντζί για να μην υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη του δείπνου ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «τα ζητήματα της διοργάνωσης του δείπνου επαφίενται στα Ηνωμένα Έθνη».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση επανέλαβε ότι «το γεγονός ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση μετά από τόσους μήνες είναι μια θετική εξέλιξη, επιφυλασσόμαστε για να δούμε την συνέχεια».

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
13/04/2018 12:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: