Θέλουμε αναβάθμιση των F16, λέει ο Καμμένος: Συζητάμε σε άλλο επίπεδο για γαλλικές φρεγάτες




Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των F16, είπε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Ο υπουργός Άμυνας εξηγώντας πως όλο αυτό έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση τόνισε: “Βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Κανείς υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσεις προϋπολογισμούς που δεν έχει και βεβαίως και το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί με το οικονομικό επιτελείο”.

Ο ίδιος διέψευσε τα σενάρια περί διαφορετικών εξοπλιστικών προγραμμάτων λέγοντας: “Επειδή ακούγονται διάφορα και για άλλα προγράμματα. Τα προγράμματα είναι αυτό που ισχύουν και γνωρίζετε και τα οποία έχουν εισαχθεί με την διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής στην Επιτροπή Εξοπλισμών και έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ”.

Τσίπρας και Μακρόν συζήτησαν μόνο για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στο πολύκροτο θέμα των φρεγατών FREMM από τη Γαλλία ο κύριος Καμμένος είπε: “Αυτό που συμβαίνει με τις φρεγάτες είναι ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα, όπως γνωρίζετε από την εποχή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με τη γαλλική πλευρά – γιατί πράγματι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία- , αυτό είναι ένα δεδομένο. Από εκεί και πέρα αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει και δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν. Σε υψηλότατο επίπεδο, δηλαδή συνομιλίας του Προέδρου Μακρόν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες – τα 8 δισ. ευρώ από τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα- που αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία στην Ελλάδα ενός ποσού, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία και διαπραγμάτευση που έγινε για τις φρεγάτες”

Θετικός ο Μακρόν για συνεργασία στα εξοπλιστικά

“Σε αυτή τη συνομιλία ο Πρόεδρος Μακρόν, φάνηκε θετικός, και μάλιστα φάνηκε θετικός απέναντι στον πρωθυπουργό γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της Άμυνας της Πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορεί να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν και εμείς παράλληλα από τα Επιτελεία θα ετοιμάσουμε αυτό το οποίο μπορεί να χρειαστεί. Εάν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής και βεβαίως αρχής γενομένης από την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, ζητήθηκε – στην περίπτωση που χρειαστεί λόγω της όξυνσης με την Τουρκία – να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για προγράμματα που ήδη “τρέχουν”, αίτημα που έγινε δεκτό από όλη την αντιπολίτευση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: