The Art of the Deal του Τραμπ: Διπλωματική επιτυχία το κοινό μέτωπο με τον Μακρόν




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Το best seller βιβλίο του, “The Art of the Deal”, με το οποίο ο σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, έγινε ευρύτερα γνωστός πριν από αρκετά χρόνια, είχε την τιμητική του χθες στο Λευκό Οίκο, στις συζητήσεις με τον επισκεπτόμενο επίσημα, την Ουάσιγκτον, Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Πέρα από το εξαιρετική, σε δημόσια θέα, χημεία, των δυο ηγετών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατάφερε να διαμορφώσει με τον Πρόεδρο Μακρόν, ένα κοινό μέτωπο στα κρίσιμα θέματα, όπως η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Συρία, η Μέση Ανατολή, γεγονός που αποτελεί τρομερή διπλωματική επιτυχία.

  • Ιράν…

Χωρίς να δεσμευτεί για μη αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Πρόεδρος Τράμπ, πέτυχε τη στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν, για σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία, σε κρίσιμους τομείς όπως το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, και την υποστήριξη της τρομοκρατίας από την Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος όταν ερωτήθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου για τη συμφωνία του Ιράν, και το γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β όσο την αφορά, σημείωσε:

  • “Αναφορικά με το Ιράν, ήμουν πάντα συγκεκριμένος, και μπορείτε να πάτε πίσω να δείτε τι έχω πει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο. Πάντα λέω ότι υπάρχει η JCPOA, αλλά χρειάζεται να προσθέσουμε τρείς πυλώνες. Τι γίνεται μετά το 2025, το θέμα το βαλλιστικό (πύραυλοι), και την επιρροή στην περιοχή. Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει ο Πρόεδρος Τράμπ σχετικά με την JCPOA, και είναι δική του αρμοδιότητα. Η JCPOA, είναι ο πρώτος πυλώνας αυτού του πλαισίου που περιέγραψα.
  • Δεν λέω ότι πηγαίνουμε από μια συμφωνία σε μια άλλη. Λέω ότι είναι ένα μέρος του προβλήματος. Δεν έχω υπάρξει ποτέ τόσο επικριτικός για την JCPOA, όσο ο Πρόεδρος Τράμπ, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε, χρήσιμα, να προσθέσουμε σε αυτή. Αλλά ότι και απόφαση να πάρει ο Πρόεδρος Τράμπ, θέλω από εδώ και στο εξής να δουλέψουμε σε μια νέα συμφωνία με τέσσερεις πυλώνες, συμπεριλαμβανομένου ότι έχει καλυφθεί από την JCPOA, δηλαδή, τις συνεχιζόμενες πυρηνικές δραστηριότητες. Τις μακροπρόθεσμες πυρηνικές δραστηριότητες, τις βαλλιστικές δραστηριότητες, και την επιρροή στην περιοχή.»

Η τοποθέτηση αυτή από τον Πρόεδρο Μακρόν, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προσθέσεις που έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, ότι επιδιώκει ο Αμερικανός Πρόεδρος, γεγονός που δείχνει μια στρατηγική που διαμορφώνεται εδώ και καιρό από τους δυο ηγέτες και χθες την είδαμε να ξεδιπλώνεται δημόσια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Τεχεράνη σε αυτή την νέα πολύ σημαντική εξέλιξη και το κοινό μέτωπο Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι στο κοινό μέτωπο Τράμπ και Μακρόν αναμένεται να ενσωματωθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, δηλαδή, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Συρία…

Ο Πρόεδρος Τράμπ, στο θέμα της Συρίας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προσπαθήσει να τον μεταπείσει. Οι χθεσινές δηλώσεις δείχνουν ότι και στο θέμα αυτό έχουμε τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι.

Ο Πρόεδρος Μακρόν απαντώντας σε σχετική με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ερώτηση, προχώρησε σε διαχωρισμό στρατιωτικής και διπλωματικής αποστολής παρέχοντας ένα πλαίσιο ελιγμού στον Πρόεδρο Τράμπ.

  • “Λοιπόν, εάν μου επιτρέψετε, θα διαχωρίσω τα δυο θέματα. Είμαστε εμπλεγμένοι στο έδαφος εναντίον του ISIS. Θα τελειώσουμε αυτό τον πόλεμο. Και δεν πρόκειται να ανοίξουμε νέο πόλεμο. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα δουλειά μαζί, αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε, για να οικοδομήσουμε στην άλλη περιοχή ένα πλαίσιο, και ειδικά στη Συρία. Θα εξετάσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τι πρέπει να κάνουμε. Διότι, όταν βρίσκεσαι πολύ κοντά στο τέλος του πολέμου, πρέπει να προσαρμοστείς στον εχθρό και στην κατάσταση επί του εδάφους.
  • Οπότε δεν είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτή την ημέρα θα αποχωρήσουμε από τη σκηνή. Αυτό είναι αδύνατο γιατί βασίζεται στην κατάσταση επί του εδάφους. Αλλά σίγουρα, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να τελειώσουμε αυτό τον πόλεμο με τα στρατεύματά μας και θέλουμε να φτιάξουμε μακροπρόθεσμα την κατάσταση για να έχουμε ειρήνη στην περιοχή. Αυτό είναι το καθήκον μας και δεν είναι μόνο για τα στρατεύματά μας, είναι με τους διπλωμάτες μας, τις ομάδες μας, την κοινή δουλειά μας. Και σίγουρα, με όλους τους συμμάχους στην περιοχή και τους ανθρώπους που εμπλέκονται.”

Σαφέστατα, ο Γάλλος Πρόεδρος, ενστερνίζεται την άποψη του Αμερικανού Προέδρου, ότι με την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ISIS, οι συμμαχικές χώρες στην περιοχή θα πρέπει να σηκώσουν το στρατιωτικό και οικονομικό βάρος της διατήρησης του αποτελέσματος και της μελλοντικής σταθεροποίησης.

  • Ρωσία και Τουρκία…

Αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεγονός, ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, έκανε αναφορά στο ρόλο και τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Τουρκία, καθιστώντας τις δυο χώρες αποφασιστικούς παίκτες στις μελλοντικές εξελίξεις.

Όταν μιλούσε για τη Συρία ο Πρόεδρος Μακρόν, ανέφερε:

  • “Θέλω πάρα πολύ για εμάς να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας, και οι Υπουργοί Εξωτερικών μάζεψαν ήδη το μικρό γκρουπ, και θα το κάνουν πάλι σύντομα. Ο στόχος είναι να οι συμμαχικές δυνάμεις, και είμαστε ανάμεσα σε αυτές, και βέβαια οι δυνάμεις της περιοχής, να εργαστούν, στο επίπεδο αυτού του μικρού γκρουπ. Επίσης, πρόκειται να γίνουν κάποιες ειδικές συζητήσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, για θέματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.”

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν, κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους στις διαφορές επί θεμάτων διεθνούς εμπορίου και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Ειδικά στο θέμα της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας ότι το ποσοστό χάλυβα και αλουμινίου που προέρχεται από τη Γαλλία και την Ευρώπη, είναι μηδαμινό.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος Μακρόν, για τον Πρόεδρο Τράμπ και την κυβέρνησή του, είναι ο βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό τον τοποθετεί στην θέση του ηγέτη της Ευρώπης  σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Μεγάλοι χαμένοι από το κοινό μέτωπο Τράμπ και Μακρόν, είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία, με αποκλειστική ευθύνη της ελλιπέστατης Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, περνά σε δεύτερο ρόλο, έχοντας απωλέσει την παραδοσιακή «Ειδική Σχέση», Ουάσιγκτον – Λονδίνου, αλλά και η Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ, που θα βρεθεί για απλή επίσκεψη εργασίας στην αμερικανική πρωτεύουσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, να παίζει απλά, υποστηρικτικό ρόλο στις πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου, και στο κοινό μέτωπο Τράμπ – Μακρόν.

Η «ξεχωριστή σχέση» του Προέδρου Τράμπ με τον Πρόεδρο Μακρόν, έγινε ξεκάθαρη και από την σπάνια για τα δεδομένα τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου, στο τέλος της κοινής συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο.

  • “Και σαν ηγέτες χωρών, πρέπει να επιδεικνύουμε ευελιξία. Και πιστεύω ότι πραγματικά συμβαδίζουμε σε πολλά από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα. Και θα πω, Η Γαλλία είναι μεγάλη χώρα και πιστεύω η Γαλλία θα φτάσει σε νέα επίπεδα υπό αυτόν τον Πρόεδρο. Πρόκειται να είναι εξαιρετικός Πρόεδρος, ένας από τους μεγάλους Προέδρους σας. Και είναι τιμή μου να σε λέω φίλο μου, ευχαριστώ.”

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: