Τετρακόσια μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύσσει η Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσει συμμορίες




Η Καλιφόρνια θα αναπτύξει 400 μέλη της Εθνοφρουράς σε όλη την Πολιτεία, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά για να καταπολεμήσει τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, όχι για να καταδιώξει εκείνους που περνούν τα μεξικανικά σύνορα για να σωθούν από «τη βία», τόνισε ο κυβερνήτης της την Τετάρτη.

Σε επιστολή του που απηύθυνε στην υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και στον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν τόνισε ότι η Εθνοφρουρά στη μεγάλη Πολιτεία της αμερικανικής Δύσης «αποδέχεται τις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις που αφορούν περίπου 400 επιπλέον στελέχη της», τα οποία θα πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του «διασυνοριακού εγκλήματος».

Περίπου 250 μέλη της καλιφορνέζικης Εθνοφρουράς συμμετέχουν ήδη σε ένα πρόγραμμα με αυτόν τον σκοπό, ανάμεσά τους 55 στα σύνορα.

Οι στρατιωτικοί θα συμβάλλουν στον αγώνα εναντίον των διεθνικών συμμοριών, της εμπορίας ανθρώπων, της διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, προτεραιότητες «για όλους τους Αμερικανούς, ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς», ανέφερε ο Μπράουν.

Συμπλήρωσε πως «αυτή δεν θα είναι μια αποστολή για να οικοδομηθεί ένα νέο τείχος (…) ούτε για να συλλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά ή κόσμος που διαφεύγει από τη βία κι αναζητά καλύτερη ζωή».

Ο δημοκρατικός κυβερνήτης, ο οποίος συγκρούεται συχνά και σφοδρά με την κυβέρνηση Τραμπ για ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο έλεγχος των όπλων και η περιβαλλοντική προστασία, εμφανίστηκε να αψηφά τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο: «η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας δεν θα επιβάλλει τους ομοσπονδιακούς νόμους για τη μετανάστευση», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας πως «δεν καταγράφεται κανένα τεράστιο κύμα μεταναστών» στην Πολιτεία.

Η κυβέρνηση Τραμπ και η Καλιφόρνια αναμετρώνται σ’ ένα αληθινό νομικό και πολιτικό μπραντεφέρ, με την Πολιτεία να στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης του μεγιστάνα των ακινήτων για διάφορα ζητήματα, για παράδειγμα ως προς την προσπάθεια του Τραμπ να αλλάξει η νομοθεσία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από πλευράς του έχει στραφεί εναντίον αυτής που αποκαλείται Golden State («χρυσή Πολιτεία») εξαιτίας της άρνησής της να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές αστυνομικές υπηρεσίες στις προσπάθειες πάταξης της παράτυπης μετανάστευσης. Η Καλιφόρνια έχει ανακηρυχθεί «πολιτεία καταφύγιο» για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που δεν έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα.

Το Τέξας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αναπτύξει άλλους 1.000 και πλέον στρατιώτες της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, όπου ήδη έστειλε 250 το Σαββατοκύριακο μαζί με υλικό, αεροσκάφη και οχήματα. Η Αριζόνα, άλλη μια πολιτεία που γειτονεύει με το Μεξικό, ανακοίνωσε από την πλευρά της την ανάπτυξη 225 μελών της Εθνοφρουράς στη μεθόριο.

Ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε προ ημερών την ανάπτυξη 2.000 ως 4.000 ανδρών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στα σύνορα και ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει οι δυνάμεις του αμερικανικού στρατού να παραμείνουν στα σύνορα ωσότου να ολοκληρωθεί η ανέγερση του τείχους που υποσχόταν ότι θα υψώσει προεκλογικά. Η ανακοίνωση κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό.

12/04/2018 07:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: