Τέσσερις βαθμοί πριν από το φινάλε για την ΑΕΚ: Τα 7 συμβόλαια που «καίνε»




Τέσσερις αγωνιστικές απομένουν για το φινάλε του φετινού πρωταθλήματος και όλα δείχνουν πως η ΑΕΚ θα επιστρέψει στους τίτλους μετά από 24 χρόνια. Οι «κιτρινόμαυροι» χρειάζονται ακόμη τέσσερις βαθμούς στις ισάριθμες αγωνιστικές που απομένουν, προκειμένου να στεφθούν πρωταθλητές για πρώτη φορά από το 1994. Κάτι που φαντάζει πάρα πολύ πιθανό, ειδικά αν διατηρηθούν ως έχουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως στην ΠΑΕ ΑΕΚ έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται η επέκταση του συμβολαίου του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι ως το καλοκαίρι του 2020 – με οψιόν επέκτασης για έναν ακόμη χρόνο – ενώ νωρίτερα είχε ανανεωθεί και η συνεργασία με τον αρχηγό Πέτρο Μάνταλο μέχρι το 2022.

Υπάρχουν, όμως, επτά ποδοσφαιριστές των οποίων η συνεργασία με την «Ένωση» ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2018. Αυτοί είναι οι Παναγιώτης Κονέ, Μασούντ Σοτζάι, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Γιάκομπ Γιόχανσον, Μάρκο Λιβάγια, Σέρχιο Αραούχο και Γιάννης Ανέστης. Για κάθε έναν από αυτούς, ισχύουν και διαφορετικά δεδομένα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΣ ΠΑΛΜΑΣ
Αραούχο και Λιβάγια ήρθαν στην ΑΕΚ με τη μορφή δανεισμού από τη Λας Πάλμας. Μάλιστα, ο Αργεντινός φορ ολοκληρώνει τη δεύτερη… θητεία του στα Σπάτα καθώς είχε πρωτοέρθει τον Γενάρη του 2017. Πέρυσι, σε μισή σεζόν, μέτρησε 21 εμφανίσεις με απολογισμό 9 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις (εγχώριες) διοργανώσεις, βοηθώντας την ΑΕΚ να εξασφαλίσει την πρωτιά στα Play-Offs και τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League. Φέτος, σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Αραούχο έχει πραγματοποιήσει 35 εμφανίσεις με απολογισμό 13 γκολ και 4 ασίστ. Στην «Ένωση» φυσικά και επιθυμούν την παραμονή του 26χρονου φορ, ωστόσο το συμβόλαιό του με τη Λας Πάλμας εκπνέει το καλοκαίρι του 2020 και όλα δείχνουν πως στα Κανάρια Νησιά μεθοδεύουν την επιστροφή του – ειδικά από τη στιγμή που όλα δείχνουν πως ο ισπανικός σύλλογος του χρόνου θα αγωνίζεται στη Σεγούντα Ντιβιζιόν.

Η κατάσταση μοιάζει πιο εύκολη για την περίπτωση του Λιβάγια. Ο 24χρονος Κροάτης επιθετικός δεν… ξετρέλανε τους ανθρώπους της Λας Πάλμας τη σεζόν 2016/17, όταν και σημείωσε 7 γκολ σε 26 εμφανίσεις σε Λα Λίγκα και Κόπα ντελ Ρέι και μοιάζουν διατεθειμένοι να τον δώσουν εκ νέου δανεικό στην ΑΕΚ ή και να τον αποδεσμεύσουν, αρκεί να ικανοποιηθούν οικονομικά από τους «κιτρινόμαυρους». Και ο Λιβάγια, που με την ΑΕΚ μετράει φέτος 10 γκολ και 5 ασίστ σε 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχει συμβόλαιο με τον ισπανικό σύλλογο ως τον Ιούνιο του 2020.

Σημείο-κλειδί στις δυο υποθέσεις, ίσως αποτελέσει η παρουσία του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ της Λας Πάλμας και, ως γνωστόν, έχει περάσει από το ίδιο πόστο και από την ΑΕΚ ενώ έχει διατελέσει και ποδοσφαιριστής της!

ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ
Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, όπως και ο Αραούχο, ήρθε στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2017. Και εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Λάζαρος πραγματοποίησε πέρυσι 36 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 8 γκολ και 6 ασίστ ενώ φέτος είναι ο πρώτος σκόρερ της «Ένωσης» με 14 τέρματα σε 41 συμμετοχές ενώ έχει και 4 ασίστ. Στα 31 του, πια, ο 32 φορές Έλληνας διεθνής, αναζητά μάλλον το τελευταίο ‘’δυνατό’’ συμβόλαιο της καριέρας του.

Ο Παναγιώτης Κονέ είναι… παρόμοια περίπτωση με τον Λάζαρο. Μετά από γεμάτες σεζόν στην Ιταλία, ξαφνικά βρέθηκε στο περιθώριο. Το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού από την Ουντινέζε, με την οποία έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο. Υπάρχει, ωστόσο, οψιόν αγοράς για τον 30χρονο μέσο, ο οποίος από τον Δεκέμβριο και μετά που άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής, έγινε βασικό εργαλείο στη μηχανή της ΑΕΚ: 18 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με 1 γκολ και 1 ασίστ για τον 28 φορές Έλληνα διεθνή.

ΤΡΕΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι περιπτώσεις των Γιόχανσον, Ανέστη και Μασούντ είναι εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες αλλά και μεταξύ τους. Και, τουλάχιστον οι δύο εξ αυτών, δύσκολα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με τη φανέλα της ΑΕΚ και μετά το καλοκαίρι.
Ο Γιάκομπ Γιόχανσον ήρθε στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2015 και αποδείχθηκε… λίρα εκατό! Με 127 εμφανίσεις, 10 γκολ και 8 ασίστ έκτοτε, ο Σουηδός όχι μόνο βοήθησε την ΑΕΚ να επιστρέψει από τα… χωράφια της Γ’ Εθνικής και της Football League στα σαλόνια της Super League και της Ευρώπης, αλλά βοήθησε και ο ίδιος τον εαυτό του να κληθεί στην εθνική ομάδα της πατρίδας του! Ο τραυματισμός του τον Νοέμβριο, στα μπαράζ της Σουηδίας με την Ιταλία – με τον Γιόχανσον να σημειώνει το γκολ που έστειλε τους Σκανδιναβούς στο Μουντιάλ – θα του στερήσει την παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας. Η ΑΕΚ θέλησε να του ανανεώσει το συμβόλαιο, ωστόσο ο 27χρονος μέσος μάλλον έχει πάρει προ πολλού την απόφασή του, να συνεχίσει σε άλλες πολιτείες την καριέρα του. Εκτός κι αν…

Όπως κι ο Γιόχανσον, έτσι και ο Γιάννης Ανέστης ήταν παρών σε όλη αυτή την πορεία της ΑΕΚ από την απαξίωση στην καταξίωση. Στα «κιτρινόμαυρα» από το 2014, ο 27χρονος τερματοφύλακας ήταν ουσιαστικά βασικός σε όλη αυτή την τετραετία, πραγματοποιώντας συνολικά 94 εμφανίσεις, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ελλάδας, συμμετέχοντας στους ομίλους του Europa League και πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση στο 0-0 με τη Μίλαν στο «Σαν Σίρο». Τέτοια που ψηφίστηκε στην ενδεκάδα εκείνης της αγωνιστικής του Europa League! Η άρνησή του, όμως, να επεκτείνει το συμβόλαιό του, τον έφεραν από τον Δεκέμβριο εκτός επιλογών του Μανόλο Χιμένεθ και, μάλλον, γενικά εκτός ΑΕΚ.

Ο Μασούντ Σοτζάι, τέλος, πήγε στα Σπάτα τον Ιανουάριο από τον Πανιώνιο, με προοπτική να καλύψει – όσο γίνεται – το κενό του τραυματία Πέτρου Μάνταλου. Στα 34 του, ο Ιρανός βοήθησε όσο μπορούσε, αλλά όλοι θα έχουν να θυμούνται την τεράστια χαμένη ευκαιρία στο Κίεβο που πιθανότατα στοίχισε και τον αποκλεισμό από τη Ντιναμό και τη συνέχεια στους «16» του Europa League. Για τον Μασούντ (16 εμφανίσεις, 1 γκολ και 2 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις) υπάρχει η οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο ωστόσο όλα είναι ανοιχτά στο κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί.


07/04/2018 13:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: