Ταυτίζονται οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, είπε ο Ρήγας: Συνάντηση και με ΔΗΣΥ




Ενημερωτική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της ΚΕ, Πάνο Ρήγα, και τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Γιάννη Μπουρνού, ύστερα από πρόσκληση του ΑΚΕΛ. Στο πλαίσιο των επαφών συναντήθηκε και με αντιπροσωπία του ΔΗΣΥ.

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΚΕΛ για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και γενικότερα σε όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, διατύπωσε ο Π. Ρήγας, ύστερα από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον γ.γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού. «Υπάρχει ταύτιση με το ΑΚΕΛ στη θέση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η τουρκοκυπριακή πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάγια θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δηλώνοντας ότι «η παρεμπόδιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία με χρήση και απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, βασικών αρχών της διεθνούς έννομης τάξης και της Χάρτας των ΗΕ, κανόνων του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ».

Αναφέρθηκε δε, στις συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να διασφαλίσουν την απόλυτη στήριξη της ΕΕ, όπως διεφάνη και στις τελευταίες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είναι δεδομένο κατά τη γνώμη μας ότι ο διαμοιρασμός του πλούτου, που προκύπτει από τους υδρογονάνθρακες θα μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου είναι κίνητρο και όχι εμπόδιο για τη λύση» είπε ο κ. Ρήγας.

Κατέληξε τονίζοντας ότι με το ΑΚΕΛ υπάρχει ταύτιση απόψεων και όσον αφορά «ακροδεξιές αντιλήψεις, οι οποίες ελλοχεύουν μέσα στις κοινωνίες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός ο οποίος την προηγούμενη περίοδο ανέκοψε την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα με την πολιτική του στάση και την ιδεολογική του παρέμβαση. Ο προοδευτικός κόσμος της Κύπρου -το ΑΚΕΛ το έχει κάνει- οφείλει να περιορίσει το πολιτικό κόμμα που είναι ουσιαστικά παρακλάδι της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα» επεσήμανε.

Χρίστος Χριστοφίδης: Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η ταύτιση στις εκτιμήσεις και η συναντίληψη των δύο κομμάτων

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, το μέλος του Π.Γ. Χρίστος Χριστοφίδης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την ταύτιση στις εκτιμήσεις, στις προοπτικές, στα προβλήματα, που υπάρχουν, αλλά και τη συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν (τα δύο κόμματα) από δω και μπρος».

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, εξήγησε ότι αποτελεί κοινό τόπο η θέση ότι πρέπει άμεσα να σταματήσουν και έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, αλλά και «μια στάση από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν βοηθά τις εξελίξεις» προσθέτοντας «ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης, εμφανίστηκε ανήσυχος για την ενίσχυση νεοφασιστικών μορφωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα τραβήχτηκε μια γραμμή από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου σε σχέση με τη συμπεριφορά, την παρουσία και τη δράση αυτών που εκφράζουν το νεοφασιστικό κίνημα.

Το ΑΚΕΛ αναμένει ότι και στην Κύπρο θα αντιδράσουν η κοινωνία, οι πολιτικές δυνάμεις και όσοι έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες».

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ

Σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι έγινε «μια πολύ καλή συζήτηση με επίκεντρο την οικονομία και τα εθνικά θέματα». Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνεται, «σέβεται και υποστηρίζει πάντοτε την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προέρχεται».

Στα εθνικά θέματα με επίκεντρο τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει : «Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και θεωρούμε ότι ο Ελληνισμός γενικότερα πρέπει να δυναμώσει την φωνή της ενημέρωσης και της ενίσχυσης των συμμαχιών απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δύο κόμματα συμφωνούν στη θέση, ότι μόνο μέσα από τις συνομιλίες και μόνο μέσα από το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό. Για τον λόγο αυτό, προστίθεται, τα δύο κόμματα θεωρούν «σημαντική» την κοινωνική συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις 16 Απριλίου. Τέλος, εκφράζεται η ελπίδα ότι «η άλλη πλευρά θα ξεκαθαρίσει τη θέση της και το συντομότερο δυνατόν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

02/04/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: