Τα γεράκια επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον: Τι γνωρίζει ο Πομπέο για την Ελλάδα και την Κύπρο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρώην αρχηγός της CIA, Μάικ Πομπέο είναι από χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εξέλιξη από μόνη της είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θα ηγηθεί της αμερικανικής διπλωματίας της υπερδύναμης, κουβαλώντας μαζί του τον …αέρα του πολύ σκληρού. Με μία λέξη είναι έντονα ψυχροπολεμικός. Και πιστεύει ότι η Αμερική πρέπει να κυριαρχήσει ξανά στον κόσμο όλο…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε τον σκοπό του, να περιτριγυρίζεται από στελέχη που έχουν τα ίδια με τα δικά του μυαλά. Για πρώτη φορά από την ορκωμοσία του, ο σκληρός πυρήνας των αποφάσεων για τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον δύσκολο τομέα της εθνικής ασφάλειας είναι δικοί του άνθρωποι.

  • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο πλέον σκληρός όλων, είχε μία «φιλική» κουβέντα με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος είναι υποστηρικτής των «ήρεμων νερών», στον οποίο εξήγησε ότι αλλάζουν τα πάντα. Με λίγα λόγια, του είπε ότι αυτά που ήξερε πρέπει να τα ξεχάσει. Κάτι που στη γλώσσα των «Τραμπικών» σημαίνει ότι «ή είσαι μαζί μας, ή πας σπίτι σου».

Με τα νέα δεδομένα πολλοί στον κόσμο δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ούτε στο Ιράν, ούτε στη Βόρεια Κορέα -όπου ο Κιμ ήδη «συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις»- ούτε στην «κομμουνιστική» Κούβα, ούτε και στην Τουρκία εάν δεν αλλάξει επειγόντως πολιτική. Αυτά είναι θέματα αποφασισμένα από τα γεράκια που «πετούν» απειλητικά πάνω από την Ουάσιγκτον. Το δόγμα του Τζόρτζ Μπους του τζούνιορ, όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας, η ομάδα του κ. Τραμπ θα το αναδείξει σε …επιστήμη. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

  • Το μείζον ερώτημα για εμάς είναι τι σκέφτεται ο νέος υπουργός Εξωτερικών για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολλά δεδομένα. Οι συζητήσεις του με τους γερουσιαστές για τα ελληνικά εθνικά θέματα έγιναν σε ιδιαίτερες συναντήσεις, που δεν δημοσιοποιήθηκαν. Οπότε, για να παραμείνουμε σοβαροί, και να μας λαμβάνουν υπόψιν πρέπει να σεβαστούμε το απόρρητο αυτών των συζητήσεων.

Το πρώτο δεδομένο που έχουμε είναι ότι ως βουλευτής ο κ. Πομπέο ήταν μέλος της ομάδας των λεγόμενων «φιλότουρκων» μελών του Κογκρέσου. Για πολλούς αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αρκετοί εξ αυτών είναι μέλη και της «ελληνικής ομάδας» και της «εβραϊκής» και πάει λέγοντας. Όμως, με τα προηγούμενα δεδομένα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν αυτός που είναι σήμερα, ο κ. Πομπέο εξυπηρετούσε την Άγκυρα και έλεγε πάντα τον καλό του τον λόγο. Οπότε αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν οι εξελίξεις θα είναι σαν τον …κατακλυσμό.

  • Όμως, από το 2016 έχει σοβαρό πρόβλημα με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Τον θεωρεί φανατικό ισλαμιστή, όπως τους Μουλάδες του Ιράν -και αυτό που γράφω δεν έχει το παραμικρό στοιχείο υπερβολής. Μετά το πραξικόπημα τάχθηκε καθαρά εναντίον του κ. Ερντογάν. Όταν έγινε αρχηγός της CIA επισκέφθηκε αμέσως την Τουρκία, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δεν τα πήγε καθόλου καλά με τους Τούρκους.

Με τα δεδομένα που γνωρίζαμε, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, θα έλεγα πως ο κ. Πομπέο θα επιχειρήσει να αλλάξει τα μυαλά των Τούρκων ηγετών. Στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σίγουρα δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Την ίδια στιγμή δεν θέλει να χάσει με τίποτα την Τουρκία. Κάνει λάθος βέβαια για την «σημαντικότητά» της, αλλά είναι μία πάγια αμερικανική θέση ότι την Τουρκία την θέλουν μαζί τους. Βεβαίως, ο Ερντογάν έχει πάρει τον δικό του δρόμο. Επέλεξε να πορευθεί με την Μόσχα και την Τεχεράνη. Έτσι το έργο του κ. Πομπέο είναι εξαιρετικά δύσκολο και προσωπικά πιστεύω ότι θα αποτύχει. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σκέφτεται πλέον αντιαμερικανικά.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, στο πρώτο τουλάχιστον στάδιο δεν θα έχουν προβλήματα με τον κ. Πομπέο.

  • Πρώτον επειδή έχει στο πιάτο του καυτά ζητήματα να λύσει, και
  • Δεύτερον διότι χρειάζεται χρόνο να ενημερωθεί.

Την Αθήνα και τη Λευκωσία θα μπορούσε να τις βοηθήσει πολύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με τον κ. Τραμπ και τον κ. Πομπέο. Συμφωνούν μαζί του ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατευθεί και να κυριαρχεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου…

Ας τον έχουν υπόψιν τους αυτό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες εάν επιβληθούν οι απόψεις της παλιάς αμερικανικής γραφειοκρατίας, η οποία βεβαίως έχει αποτύχει σε όσες προβλέψεις επιχείρησε για τα ζητήματά μας. Έχουν ιδέες του …1960! Και ακόμα πιστεύουν πως η Τουρκία, που εξευτέλισε τη μεγάλη Αμερική, είναι σύμμαχός τους.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να συνεχίσουν τη «συνετή πολιτική» σε ότι αφορά την Αμερική. Δεν είναι ανάγκη να συμπλέουν σε όλα με την υπερδύναμη. Όχι. Αλλά πρέπει να μάθουν να ζητούν όταν εξυπηρετούν. Στην τελευταία επίθεση της Αμερικής στη Συρία, οι Τούρκοι αρνήθηκαν κάθε βοήθεια. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έθεσαν κανένα εμπόδιο. Αυτές οι εξυπηρετήσεις πρέπει να μεταφράζονται σε αμερικανική βοήθεια στα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Αθήνα και τη Λευκωσία, είτε πρόκειται για την εξωτερική πολιτική, είτε για την οικονομία…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αναχώρησε χθες το βράδυ για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντήσει ομολόγους του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια που θα πάει; Μα που αλλού; Στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία και στην Ιορδανία. Στις χώρες που θεωρεί γνήσιους συμμάχους των ΗΠΑ. Την Άγκυρα την απέκλεισε από αυτό το ταξίδι! Και όχι μόνο λόγω των εκλογών… Αλλά θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θα είναι η πρώτη μέτωπο με μέτωπο (αποτυχημένη) “μάχη” για την επαναφορά της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: