Τα ελληνοτουρκικα στην επόμενη ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της Μογκερίνι

FIle Photo: Το Ευρωκοινοβούλιο. EPA, PATRICK SEEGER
Με την προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένη θα αναλάβει να αποτρέψει την Τουρκία από τυχοδιωκτικές ενέργειες, ενόψει μάλιστα προεκλογικής περιόδου και ότι θα αντιμετωπίσει τα ελληνοτουρκικά ως ευρωπαϊκά θέματα, ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος συγκέντρωσε τις αναγκαίες 40 υπογραφές ευρωβουλευτών, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη ολομέλεια του ΕΚ υπό την Υπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο και από διάφορες πολιτικές ομάδες και συνεπώς στην προσεχή σύνοδο της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα υποχρεωθεί η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ένωσης, η κ. Μογκερίνι, να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσόγονος. Τα ερωτήματα που θα θέσει ο έλληνας ευρωβουλευτής είναι: «Πρώτον, ποιο σκοπό εξυπηρετεί και μέχρι πότε θα συνεχίζεται η καταβολή της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία. Δεύτερον, πώς σκοπεύει η Ένωση να προστατεύσει τα απειλούμενα σύνορα ενός κράτους μέλους της, που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και κατ’ επέκταση βεβαίως και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υφίσταται κατοχή εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια από τουρκικά στρατεύματα».

Ειδικά «για την απαίτηση της Τουρκίας για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν απαχθεί από τις τουρκικές αρχές με τους οκτώ τούρκους φυγάδες στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ότι «είναι αντίθετη προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» και «θέτει με τον πιο δραματικό τρόπο το ζήτημα της ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένη στα δύσκολα. Διαφορετικά ο βίος της Ένωσης δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, τονίζει ο κ. Χρυσόγονος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 2018 να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες παραπέμπουν σε λογικές ζωτικού χώρου, που είναι ιστορικά καταδικασμένες από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

26/04/2018 15:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: