Συντονίζονται ο Μάτις με τον Μπόλτον: Πολλές οι πολεμικές προκλήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό




Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, οι οποίοι έχουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις για πολλά ζητήματα-κλειδιά, αποφάσισαν να συναντώνται τακτικά κατά το πρόγευμα που πήραν μαζί την Τετάρτη, γνωστοποίησε το Πεντάγωνο.

Ο Μπόλτον «ήταν εδώ το πρωί», είπε σε κάποιους δημοσιογράφους η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι δύο άνδρες πήραν μαζί πρόγευμα και αποφάσισαν να συναντώνται «τακτικά», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι ο σημερινός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, τον οποίο έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να διαδεχθεί τον Ρεξ Τίλερσον στον θώκο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «μπορεί να συμμετέχει» σε κάποιες τουλάχιστον από αυτές τις τακτικές συναντήσεις.

Η Γουάιτ άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι συναντήσεις σχεδιάζεται να γίνονται μια φορά την εβδομάδα αν το πρόγραμμα των τριών ανδρών το επιτρέπει, όπως συνέβαινε με τους Μάτις και Τίλερσον ωσότου ο τελευταίος αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα.

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, διαβόητος για τον τραχύ και επιθετικό χαρακτήρα του, ο Μπόλτον αντικατέστησε πριν από έναν μήνα τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και να αποφασίσει για την τύχη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως και ο Πομπέο, ο Μπόλτον έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2015 έξι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη, ενώ έχει δηλώσει πως θα τασσόταν υπέρ του να εξαπολυθούν «προληπτικά πλήγματα» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ο Μάτις από την πλευρά του έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της συνέχισης της τήρησης από μέρους των ΗΠΑ της συμφωνίας με το Ιράν και υπέρ της διπλωματικής οδού όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα.

Η έλευση του Τζον Μπόλτον στον Λευκό Οίκο και ο διορισμός του Μάικ Πομπέο, ο οποίος μένει να επικυρωθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, ήγειραν φόβους για την περιθωριοποίηση του Τζιμ Μάτις, που αρκετοί στην Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν μετριοπαθή φωνή στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ.

26/04/2018 02:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: