Στα άκρα πάλι για τα χημικά στη Συρία: Έξω φρενών ο Πρόεδρος Τραμπ, απειλεί τον Άσαντ




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι σχετικά με την επίθεση με χημικά στη Συρία εναντίον αμάχων και την ανάγκη να συνεργαστούν προκειμένου να νικήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την επιτάχυνση της εκστρατείας με στόχο να ηττηθούν τα απομεινάρια (της οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος και την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν και άλλες απειλές στην περιοχή» σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, στην τηλεφωνική αυτή συνδιάλεξη, Τραμπ και Αμπάντι συζήτησαν για τις «ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές επιθέσεις με χημικά κοντά στη Δαμασκό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η Ρωσία συγκάλεσε την Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε μια συνεδρίαση όπου θα συζητηθούν οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, γνωστοποίησε η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά την νέα εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξάγει δύο συνεδριάσεις.

Πηγή: Ζήτησε και η Ρωσία την σύγκληση του Σ.Α. των ΗΕ: Θα διεξαχθούν συνολικά δύο συνεδριάσεις 

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα μετά τις πληροφορίες περί μιας επίθεσης με χημικά, την οποία διέπραξαν στη Ντούμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Επαφίεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ασκεί για τον μήνα Απρίλιο το Περού, να επιβεβαιώσει επισήμως τη διεξαγωγή της έκτατης συνεδρίασης, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

Η συριακή κυβέρνηση, που διαψεύδει ότι διέπραξε μια φονική επίθεση με χημικά στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, κατήγγειλε το ίδιο «ενοχλητικό τροπάρι», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sana, την ώρα που πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας καταδικάζουν με δριμύτητα την επίθεση εναντίον της Ντούμας.

«Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών (όπλων) είναι πλέον ένα ενοχλητικό τροπάρι και δεν είναι πειστικές, παρά μόνο για κάποιες χώρες που (…) στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία» επισήμανε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Sana.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατήγγειλε σήμερα ότι οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον της Ντούμας, στην ανατολική Γούτα, είναι μια νέα «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης.

«Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τους Αμερικανούς και ορισμένες δυτικές χώρες αποτελούν ένδειξη μιας νέας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης και του συριακού λαού και ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σίγουρα θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

08/04/2018 22:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: