Συνέχιση των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού στο σημείο που διακόπηκαν, λέει ο εκπρόσωπος




Προεξάρχων θέμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από το σημείο που διακόπηκαν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε ενόψει του ανεπίσημου δείπνου, που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα έχει ημερήσια διάταξη και ως εκ τούτου μπορούν να τεθούν ελεύθερα θέματα, προσθέτοντας πως και ο Πρόεδρος Ανατασιάδης θα θέσει κάποια ζητήματα ενώπιον του Ακιντζί.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε πως υπήρξε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων τόσο ενόψει της συνάντησης με τον κ. Ακιντζί, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις που σημειώνονται αυτή τη στιγμή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Εκπρόσωπος, προχωρώντας για τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, ήθελε να έχει τις απόψεις, τις εισηγήσεις υπόψιν του όλων των πολιτικών αρχηγών. «Και θεωρούμε ότι τώρα ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στο δείπνο με αντικειμενικό σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα τρία σημεία που θέτει ο κ. Ακιντζί και συγκεκριμένα το θέμα της πολιτικής ισότητας, το θέμα των μηδέν στρατευμάτων και των μηδέν εγγυήσεων και το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως το δείπνο είναι χωρίς ημερήσια διάταξη, δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, αλλά έχει σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως «τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας ανάγνωση».

«Το δείπνο δεν έχει ημερήσια διάταξη και όταν δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη μπορούν να τεθούν ελεύθερα οποιαδήποτε θέματα», είπε, για να προσθέσει πως «και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει κάποια ζητήματα στη συζήτηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί».

«Και προεξάρχων θέμα θα είναι η ανάγκη να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που είχαμε μείνει όπως ήταν και κατεύθυνση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ο κ. Γκουτέρες», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στην κρίση στη Συρία

Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως στη συνεδρία συζητήθηκε και η κατάσταση στην περιοχή.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς που γίνονται αυτή την ώρα», είπε, προσθέτοντας πως όπως όλοι παρακολουθούμε, εξελίξεις υπάρχουν ανά πάσα στιγμή.

Εκφράζοντας την ευχή όπως να αποτραπεί περαιτέρω σύγκρουση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι απομένει να δούμε τι γίνεται.

«Πάντως υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε και μια περιστασιακή, σύντομη ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μπορεί να εστιαστεί στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως σίγουρα όλα επηρεάζουν και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μέρος της κρίσης στη Συρία.

«Όμως η προσοχή είναι στραμμένη στη συζήτηση που θα γίνει με τον Τ/κ ηγέτη την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς τέλος αν κάποια τρίτη χώρα ζήτησε κάποιες διευκολύνσεις στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος των σχεδιασμών που γίνονται από διάφορες χώρες.

«Έστω και αν πρόκειται για φιλικές χώρες, κάποτε για κράτη – μέλη εταίρους μας στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος αυτών των σχεδιασμών ούτε ζητήθηκε ούτε υπάρχει κάποια ανάμειξη», κατέληξε.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/04/2018 21:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: