“Συναγερμός” στη Λευκωσία από τις παραφωνίες των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Δύναμη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το σενάριο το οποίο διαμορφώθηκε στο Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη παραπέμπει σε διασύνδεση των επόμενων βημάτων με τα ζητήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η απόφαση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ενδέχεται να φρενάρουν τις σχεδιαζόμενες κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο αυτό που ισχύει σήμερα είναι το εξής: Απεσταλμένος που θα περιοδεύσει εντός Ιουνίου σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα, Βρυξέλλες και Λονδίνο, με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τις διάφορες πλευρές για τις προθέσεις τους θα ετοιμάσει έκθεση την οποία θα υποβάλει στον κ. Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, που κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει να πραγματοποιήσει η νέα βοηθός Γ.Γ. υπεύθυνη για Πολιτικές Υποθέσεις Αμερικανίδα Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο (έναρξη καθηκόντων την 1η Μαΐου), θα τεθεί και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η χρονική περίοδος κατά την οποία θα γίνει τούτο θα συμπέσει με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μια τέτοια διασύνδεση προδήλως θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τη Λευκωσία, που ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα πιεστεί για να προσαρμοστεί σε υποδείξεις τρίτων τόσο σε σχέση με μια πιθανή νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις, όσο και σε ό,τι αφορά ευρύτερους σχεδιασμούς της, όπως είναι το θέμα του αερίου. Η Λευκωσία, η οποία σαφώς και δεν θέλει να φθάσει ενώπιον των διλημμάτων αυτών, έχει προγραμματίσει κύκλο επαφών με μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενημέρωση και προληπτική παρέμβαση. Ο κύκλος αυτός των επαφών σχεδιάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών και θα γίνει σε διάφορα επίπεδα.

Είναι προφανές πως οι παρούσες συγκυρίες, δηλαδή οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία αλλά και η εν γένει στάση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, δεν ευνοούν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό. Επιπρόσθετα ούτε και το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι δεν θα γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό, καθώς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και ενταχθεί σε ευρύτερες συζητήσεις και σε διαφορετικά ζητήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: